GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stickiga attityder skapar läbbig nerv hos Hanna de Canesie

Vad som ytligt sett kan tolkas som en överreaktion, bör kanske ses som adekvat respons på ett svårt existentiellt läge. Peter Grönborg har läst ungdomsromanen ”Skiter i”.
Hanna de Canesie.
Hanna de Canesie.
Foto: Erik Hurst

Ungdomsroman

Skiter i

Författare: Hanna de Canesie
Förlag: Natur & Kultur

Redan i sin debutroman ”Helt seriöst” (2019) visade socialsekreteraren Hanna de Canesie klass. Förmågan att levandegöra ungdomars utsatta situation imponerade. Nästan så att hennes beskrivning kunde upplevas som skrämmande autentisk.

I uppföljaren ”Skiter i” går hon än djupare ner i mänskliga tragik. Med osviklig psykologisk precision åskådliggör hon vilka konsekvenser vidriga hemförhållanden får för en begåvad tjej i tonåren.

Att mamman är arbetslös är illa nog, till detta kommer att hon misshandlas av sin partner. Till sist blir frestelsen att hitta lösningen på problemen genom kriminella aktiviteter för stor.

I en värld där tjejer tvingas vända taggarna utåt blir våldsamma slagsmål vardag. Stickiga attityder växlar över i hektiska dialoger, vilka ger en läbbig nerv åt framställningen.

Läs mer