Annons

Stjärnorna betalar lön – trots strejken

Strejken bland manusförfattare i Hollywood drabbar även den övriga personalen bakom kameran. Nu betalar tv-stjärnorna lönen för sina medarbetare, uppger Deadline.
Nöje • Publicerad 4 maj 2023
Jimmy Fallon ser till att hans medarbetare får lön – i åtminstone tre veckor.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

När manusförfattarna i Hollywood gick ut i strejk i tisdags avstannade omedelbart allt arbete på de stora pratshowerna i USA.

All övrig personal bakom kameran blev omedelbart arbetsbefriad och skulle enligt amerikanska regler kunna bli helt utan lön så länge konflikten pågår.

Annons

Men nu har NBC och pratshowvärdarna Jimmy Fallon och Seth Meyers förhandlat fram en lösning för sina program "Tonight show" och "Late night". Tv-bolaget betalar lön för alla medarbetare de närmaste två veckorna, därefter kommer Fallon och Meyers att betala lönen för personalen ur sina egna fickor. Medarbetarna har också fått sin sjukförsäkring förlängd till och med september.

Det är oklart vad som händer därefter. Senaste gången manusförfattarna i Hollywood strejkade 2007-2008 varade konflikten i 100 dagar. Nu står parterna långt ifrån varandra och många bedömare tror att strejken kan pågå i flera månader.

Jimmy Fallon skrev 2021 på ett nytt femårskontrakt som programledare för sin klassiska tv-show och tjänar enligt medieuppgifter 16 miljoner dollar, motsvarande 160 miljoner kronor, om året.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons