Annons

Stockholmarna ska läsa "Till vår ära"

Litteratur • Publicerad 7 februari 2023
Det är Alejandro Leiva Wengers bok "Till vår ära" som stockholmarna ska läsa och prata med varandra om det kommande året. Arkivbild.
Det är Alejandro Leiva Wengers bok "Till vår ära" som stockholmarna ska läsa och prata med varandra om det kommande året. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Alejandro Leiva Wengers novellsamling "Till vår ära" från 2001 är årets Stockholm läser-bok.

Det innebär att den blir föremål för en läsecirkel i storformat via Stockholms bibliotek och att ett flertal både fysiska och digitala aktiviteter under året kommer att utgå från boken.

Annons

Ett av kriterierna för en Stockholm läser-bok är att den ska utspela sig i Stockholm. Tidigare böcker har bland andra varit "Doktor Glas" av Hjalmar Söderberg, "Ett öga rött" av Jonas Hassen Khemiri och "Den högsta kasten" av Carina Rydberg.

Alejandro Leiva Wenger är född 1976 och debuterade 2001 med "Till vår ära". En av novellerna i boken, "Elixir", blev sedan en prisbelönt kortfilm. Leiva Wenger är också dramatiker och hans föreställningar har spelats på scener som Unga Klara, Kulturhuset Stadsteatern och Malmö stadsteater.

Fakta: Stockholm läser-böcker de senaste tio åren

2022: "Huset vid flon" av Kjell Johansson

2021: ”Janne min vän” av Peter Pohl

2020: ”Den högsta kasten” av Carina Rydberg.

2019: ”För Lydia” av Gun-Britt Sundström

2018: ”Grupp Krilon” av Eyvind Johnson

2017: ”Sodomsäpplet” av Bengt Martin

2016: ”Det hemliga namnet” av Inger Edelfeldt

2015: ”Kungsgatan” av Ivar Lo-Johansson

2014: ”Barnens ö” av PC Jersild

2013: ”Var det bra så?” av Lena Andersson

2012: ”En dåres försvarstal” av August Strindberg

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons