Annons

Stopp för Russell Brands Youtube-pengar

Youtube stoppar all annonsering på Russell Brands Youtubekonto.
Det innebär att den brittiske komikern inte längre kan tjäna pengar på plattformen.
Nöje • Publicerad 19 september 2023
Russell Brand. Arkivbild.
Russell Brand. Arkivbild.Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT

Russell Brand, som i söndags polisanmäldes för sexuella övergrepp, har 6,6 miljoner abonnenter på sin Youtube-kanal. Orsaken till att plattformen nu stryper möjligheter för annonser att synas på hans kanal beror på att han har missbrukat reglerna för vilket ansvar en innehållsskapare har:

Åtgärder

"Om en innehållsskapares privata beteende skadar våra användare, anställda eller vårt ekosystem så vidtar vi åtgärder", säger en talesperson för Youtube enligt The Guardian.

Annons

Brand kan nu alltså inte längre dra in pengar via Youtube, men hans innehåll får dock tillåtelse att vara kvar. Han får däremot inte starta en ny kanal för att runda annons-avstängningen.

Det är i en granskning gjord av The Times och Channel 4 i helgen som fyra kvinnor, varav en 16-åring, träder fram och vittnar om påstådda övergrepp som ska ha ägt rum mellan 2006 och 2013. Brand anklagas för våldtäkt och sexuella samt känslomässiga övergrepp, och kvinnorna beskriver honom som både kontrollerande och kränkande.

Nekar

Russell Brand själv förnekar alla anklagelser. På fredagen, innan den omfattande granskningen hade publicerats, lade Brand ut en video på X, tidigare Twitter, och Youtube där han förklarar sin oskuld och påstår sig vara utsatt för en "samordnad attack".

I helgen sparkades Brand av sin agentur Tavistock Wood. På söndagen tog brittisk polis emot en anmälan om ännu ett sexuellt övergrepp, som ska ha ägt rum tre år före händelserna som de fyra kvinnorna i granskningen berättar om. Samtidigt sköts Brands pågående turné upp.

Fakta: Russell Brand

48-årige Russell Brand inledde sin karriär som ståuppkomiker i början av 2000-talet, men har med åren blivit mer av en mångsysslare.

Han har lett flera radio- och tv-program i bland annat BBC, Channel 4 och MTV, och även haft flera roller i amerikanska komedier, däribland "Forgetting Sarah Marshall".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons