Annons

Strindbergsmuseet åter öppet för besökare

Kultur • Publicerad 8 maj 2021
Strindbergsmuseet öppnar igen efter att ha varit stängt en tid. Arkivbild.
Strindbergsmuseet öppnar igen efter att ha varit stängt en tid. Arkivbild.Foto: TT

Strindbergsmuseet öppnar igen – efter att ha varit stängt för besök under pandemin. I en ny fotoutställning skärskådas den bild som den berömde författaren ville ge av sig själv.

I "Strindberg genom kamerans lins" visas fotografier från August Strindbergs barndom fram till kort tid före hans död. Ett porträtt skildrar en välkammad trettonårig skolgosse med skolmössan i handen, ett annat den åldrade författaren i det sista hemmet med blicken riktad genom salsfönstret, "ut mot det stora ljuset".

Annons

August Strindberg gick ofta till fotografen och porträtten brukar beskrivas som iscensatta av honom själv. Bilderna är tagna i Stockholm, men också i Berlin, Paris och Lund och har sammanställts av museet i samarbete med Fotografiska.

När museet i Stockholm öppnar igen den 13 maj kommer ett maxantal om 20 personer att kunna vistas samtidigt i lokalerna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons