Annons

Succédebutant med inställda uppdrag

Hennes första deckare blev unisont hyllad och belönades med Deckarakademins debutpris.
Nu kommer bok nummer två – men på grund av coronapandemin kan Malin Thunberg Schunke inte lansera den som det var tänkt.
Litteratur • Publicerad 2 maj 2020
Malin Thunberg Schunke är tillbaka med uppföljaren till hyllade debutboken "Ett högre syfte". Pressbild.
Malin Thunberg Schunke är tillbaka med uppföljaren till hyllade debutboken "Ett högre syfte". Pressbild.Foto: Anna-Lena Ahström
Malin Thunberg Schunke har planerat en hel serie kring Esther Eldh och Fabia Moretti, huvudpersonerna i "De rättslösa". Pressbild.
Malin Thunberg Schunke har planerat en hel serie kring Esther Eldh och Fabia Moretti, huvudpersonerna i "De rättslösa". Pressbild.Foto: Anna-Lena Ahlström

– Jag hade många roliga engagemang som nu är inställda. Det här är så tråkigt för alla, säger hon i telefon från hemmet i Hannover.

Bok nummer ett hette ”Ett högre syfte” och handlade om hur en svensk man i Italien blev oskyldigt misstänkt för att vara inblandad i ett terrordåd och hur han sedan bollades runt mellan olika europeiska rättsinstanser. Bok nummer två, ”De rättslösa”, handlar om hur fattiga arbetare utnyttjas och ibland mördas av maffiabackade grönsaksodlare i Italien. Huvudpersoner i båda böckerna är svenskan Esther Eldh och italienskan Fabia Moretti, båda knutna till Europol i Bryssel. Och det finns flera cliffhangers i ”De rättslösa”, som pekar framåt.

Annons

– Jag har planerat en serie om de här två, jag vet inte exakt hur många det blir, men åtminstone tre till. Ramen är klar, det handlar om Europol och sedan blir det olika ämnen, ett tema för varje bok.

Hittade kärleken i London

Malin Thunberg Schunke är från början åklagare, men har sedan blivit docent i straffrätt. Hon bor sedan många år i Hannover – när hon studerade internationell straffrätt i London mötte hon en tysk student och kärlek uppstod. De har tre barn.

– Att arbeta på distans går ju bra. Just nu har jag inget externt uppdrag, just nu är det bara böcker.

Hon hade skrivit fackböcker om straffrätt när hon fick inspiration att använda sina kunskaper till att också skriva skönlitterärt. Globaliseringen och vad den innebar såväl när det gällde brott som rättsskipning intresserade.

– Människor kan råka så oerhört illa ut, som mannen i ”Ett högre syfte”. När jag hade börjat skriva den insåg jag att jag inte ville skriva en traditionell spänningsroman, jag ville ha ett internationellt perspektiv, det kunde bli en perfekt serie att gå vidare på.

"Är väldigt nervöst"

Boken antogs, publicerades och fick ett mycket bra mottagande. Då hade Thunberg Schunke redan börjat skriva uppföljaren, vilket gjorde att hon blev av med en del av ”hur ska jag kunna göra nåt bra igen”-trycket.

– Det är väldigt nervöst ändå. Man vet ju aldrig.

Familjen har ett sommarhus på Sardinien, som de ägnat flera år till att restaurera (och ön förekommer även i ”Ett högre syfte”). Coronapandemin har gjort att de inte har varit där på flera månader.

– Vi har en god vän som brukar se efter det, men han sitter i karantän så nu är det ingen som tittar till det.

Vad nästa bok kommer att handla om är ännu en hemlighet, men det är mycket möjligt att det kan bli något som har att göra med den pågående krisen.

Annons

– Det finns en ny gränsöverskridande brottslighet. Nu har det internationella samarbetet fått sig en kyss, så det återstår att se hur det spelar in. Det lär nog komma nya typer av brottslighet som utnyttjas av maffian.

Fakta: Malin Thunberg Schunke

Namn: Malin Thunberg Schunke.

Ålder: 51.

Bor: Hannover, Tyskland. Sommarhus på Sardinien.

Familj: Man, tre barn.

Yrke: Författare, docent i straffrätt, tidigare åklagare.

Tidigare deckare: "Ett högre syfte".

Aktuell: Med nya boken "De rättslösa".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons