Annons

Sundance-prisad film bannlyst i Zimbabwe

Film • Publicerad 8 augusti 2022
Dokumentären "President" följer Nelson Chamisa när han ställde upp och utmanade sittande presidenten Emmerson Mnangagwa i presidentvalet 2018- Arkivbild.
Dokumentären "President" följer Nelson Chamisa när han ställde upp och utmanade sittande presidenten Emmerson Mnangagwa i presidentvalet 2018- Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Myndigheterna i Zimbabwe har bannlyst den danska filmskaparen Camilla Nielssons dokumentärfilm ”President” för att den kan uppvigla till våld, skriver Variety.

Dokumentären följer oppositionsledaren Nelson Chamisa när han ställde upp i presidentvalet 2018 och prisades på amerikanska filmfestivalen Sundance förra året.

Beslutet klubbades igenom tidigare i somras och ska till stor del bero på att landet nu gör sig redo för presidentval 2023. Beslutet har överklagats och förmodligen väntar en lång rättstvist i Zimbabwes författningsdomstol.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons