Annons

Svårseglat för Thor i hettan

Fullt på badstränderna. Vad betydde det för kulturnäringen i regionen?
– En fin sommar innebär ofta färre besökare hos oss, säger Marianne Nicklasson på Kulturparken Småland och berättar dessutom om problemen för ångaren Thor när vattenståndet sänktes.
Växjö • Publicerad 31 augusti 2018 • Uppdaterad 4 september 2018
Ångaren Thor.
Ångaren Thor.Foto: Lena Gunnarsson

Smålands museum, som är en del av Kulturparken Småland, har i sommar haft ett publiktapp på 16 procent jämfört med i fjol. Och det tror man beror på vädret.

– Det är svårt att konkurrera med badstranden. Den här sommaren har ju varit exceptionell. Dessutom har inte vi luftkonditionering att locka med. På vissa platser har det varit så varmt att vi satt upp fläktar, fortsätter Marianne Nicklasson, som håller i besöksstatistiken.

Annons

Ångaren Thor har också haft problem. Där handlar det om det låga vattenståndet. Redan i juli tvingades man drar ner på passagerarantalet för att båten inte skulle gå på grund.

– Sedan när vattennivån sjönk ytterligare kunde den inte längre passera slussarna och då lade vi om turen och seglade på Helgasjön i stället.

Men inte alla har kämpat i motvind. Ta bara konsthallarna. Vandalorum i Värnamo visar upp en liten publikökning. 25778 personer har besökt konsthallen på gränsen till Kronoberg. En ökning med 254 personer.

– I branschen pratar vi ofta om regnigt väder som så kallat ”museiväder” varför vi är glatt överraskade att upplevelsen på Vandalorum har stått sig väl i konkurrens med de många utomhusnöjen som det fina vädret erbjudit, skriver konsthallschefen Elna Svenle i ett pressmeddelande.

Filippa de Vos på Växjö konsthall
Filippa de Vos på Växjö konsthall

Även Växjö konsthall uppvisar bra siffror. Konsthallschefen Filippa de Vos började på konsthallen 2010 och hon ser tydligt att de har haft betydligt fler besökare de två senaste åren. Hon tror att det bland annat hänger samman med ökad turism i regionen.

– Det finns inget som tyder på att det fina vädret spelat någon roll för vår verksamhet. Såklart kan man fundera över vad som hänt om det varit dåligt väder. Hade vi haft ännu mer besök? I så fall hade vi haft en rekordsommar. Jag kan summa summarum påstå att jag är mycket nöjd. Siffran är något över vår förväntan vilket tyder på att sommarens tema psykisk ohälsa engagerat.

Hon noterar även att många besökare har kommit till Växjö enbart för utställningen ”Happy Nations” skull.

Kanske inte lika oväntat med tanke på vädret är att Växjö och Alvesta kommuns satsning Scensommar också blivit en succé. Många varma sommarkvällar har bäddat för det. Men det gäller såklart att programmet är attraktivt.

– Det är roligt att kunna visa att Scensommar växt ytterligare denna sommar. Scensommar växer så det knakar, säger kultursekreteraren Therése Johansson.

Även Smålandsoperan har gjort ett bra resultat. I sommar spelade man ”Carmen” i Åseda Folkets park, som var en ny spelplats. Men flytten från Huseby tycks inte ha påverkat publiktillströmningen.

Annons

– Vi hade en beläggning på 63%, alltså cirka 2500 biljetter totalt, meddelar producenten Åse Lindskog.

Nöjda?

– Nöjda är vi väl inte riktigt. Förra året hade vi en beläggning på 95%. Det hade varit roligare med de siffrorna i år såklart. Vi hade budgeterat med en beläggning på 80% så däromkring hade varit bra om vi hade hamnat.

Även SF bio på Oxtorget i Växjö ser tillbaka på en god sommar för deras del.

– Jag har inga besökssiffror att lämna ut men sommaren började lite svagt då många nog njöt av värmen, men när folk började känna sig klara med sol och bad sökte de sig till våra svala salonger. Det tog sig i mitten på juli med premiären av ”Mamma Mia! Here we go again” och augusti var en riktigt bra månad, berättar bions Oskar Kambring.

Per HägredSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons