Annons

Svensk nyckelharpa förgyller Yorkstons album

Den skotske singer-songwritern James Yorkston spelade in sitt nya album i Sverige med enbart svenska musiker – bland dem Peter Morén och nyckelharpisten Cecilia Österholm.
Musik • Publicerad 12 december 2020
Nyckelharpisten Cecilia Österholm medverkar på James Yorkstons kommande album. Pressbild.
Nyckelharpisten Cecilia Österholm medverkar på James Yorkstons kommande album. Pressbild.Foto: Dragan Popovic
James Yorkston tillsammans med de svenska musikerna Karl Jonas Winqvist, Peter Morén, Emma Nordenstam, Ulrika Gyllenberg, Daniel Holmström, Felix Wickman och Daniel Bengtsson. Pressbild.
James Yorkston tillsammans med de svenska musikerna Karl Jonas Winqvist, Peter Morén, Emma Nordenstam, Ulrika Gyllenberg, Daniel Holmström, Felix Wickman och Daniel Bengtsson. Pressbild.Foto: Nadja Hallström

På James Yorkstons nya album "The wide, wide river" som släpps den 22 januari medverkar bland andra Peter Morén (Peter Bjorn and John), Cecilia Österholm och bandet The Second Hand Orchestra som leds av musikern och producenten Karl-Jonas Winqvist.

Cecilia Österholm är en av Sveriges främsta nyckelharpister. Hon berättar att samarbetet uppstod efter en konsert med James Yorkston i Sverige, som Karl-Jonas Winqvist arrangerade.

Annons

– Karl-Jonas ordnade en konsert med honom och då bjöd han in mig och The Second Hand Orchestra. Så vi satt in och spelade och sedan, så där spontant, sade vi: "Men kan vi inte åka till studion i morgon och spela in James nya låtar?". Så då gjorde vi det, helt utan förberedelser, säger Cecilia Österholm.

När de dagen därpå möttes upp i Studio Rymden i Hjorthagen i Stockholm hade musikerna bara fått höra en av låtarna i förväg. Inspelningarna byggde därför till stor del på improvisation där James Yorkston gav musikerna fria tyglar.

– Vi spelade igenom låtarna några gånger och så fick man hitta sina mönster och sina klanger eller färger som man gillade. Det var en väldigt lyhörd inspelning, vi satt verkligen och lyssnade på och kompletterade varandra, säger Cecilia Österholm och tillägger:

– James har ett väldigt fint sätt att vara med människor och skapar en god och lekfull stämning. Han gav oss en väldigt stor frihet, så det var kul.

Fakta: "The wide, wide river"

Nytt album från den skotske folkmusikern James Yorkston som släpps den 22 januari. Albumsingeln "Struggle" finns redan ute.

På skivan medverkar enbart svenska musiker, däribland Peter Morén från Peter Bjorn and John, nyckelharpisten Cecilia Österholm, pianisten och cellisten Emma Nordenstam och violinisten Ulrika Gyllenberg.

Flera av musikerna ingår i bandet The Second Hand Orchestra som leds av Karl-Jonas Winqvist. Bandet gav 2015 ut ett självbetitlat debutalbum som har följts upp av två ep-skivor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons