Annons

Svenska institutet i Paris fyller 50

Kultur • Publicerad 20 januari 2021
Svenska institutet i Pars är Sveriges enda kulturhus utomlands. Institutet i Rom är ett forskningsinstitut. Pressbild.
Svenska institutet i Pars är Sveriges enda kulturhus utomlands. Institutet i Rom är ett forskningsinstitut. Pressbild.Foto: Julien Bourgeois

"Amitié" – vänskap – är ledordet när Svenska institutet i Paris firar 50-årsjubileum i år. Lars Norén, Jonas Bohlin och Karin Mamma Andersson finns bland de medverkande i en utställning som visas i sommar.

Svenska institutet ligger i Marais-kvarteren i centrala Paris och tar årligen emot cirka 100 000 besökare till olika kulturevenemang och utställningar. Byggnaden – Sveriges enda kulturhus utomlands – har också sex gästlägenheter, inredda med svensk design, som fungerar som tillfälliga hem för forskare och kulturarbetare. 50-årsjubileet uppmärksammas hela året och framför allt genom olika utställningar. I vår ställer Karl Dunér ut "Les îles", animerade dockor i små scenografier.

Annons

I maj öppnar utställningen "Les amis", där ett tiotal svenska kulturskapare medverkar, och i höst gör författaren Sara Stridsberg tillsammans med illustratören Beatrice Alemagna utställningen "Playgrounds" utifrån ett gemensamt barnboksprojekt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons