Annons

Svenska kulturprojekt stoppades i Kina

Kultur • Publicerad 11 maj 2020
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad i Stockholm. Arkivbild.
Stödmanifestation för den fängslade bokförläggaren Gui Minhai utanför Kinas ambassad i Stockholm. Arkivbild.Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Efter att svensk-kinesiske Gui Minhai tilldelades Tucholskypriset 2019 stoppades svenska kulturprojekt i Kina. Det framgår av en verksamhetsrapport som Kulturnytt tagit del av.

– Vissa samarbetspartners drog sig undan. Vissa valde att pausa, skjuta på framtiden eller lägga ner projekt, säger Mathias Lafolie, tidigare kulturråd i Kina.

Annons

2019 var ett konfliktfyllt år i de diplomatiska leden mellan Sverige och Kina. Mathias Lafolie menar att det är tydligt att Kina blivit mer auktoritärt och att kulturen spelar en allt större roll i politiken.

– Kina är en stormakt. Och då vill man ha mer kontroll över vad för typ av kultur som ska premieras. Och där märker vi skillnad. Att många ska in i den här idén om den socialistiska kulturen. De är dessa projekt som får medel, säger Mathias Lafolie till Kulturnytt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons