Annons

Svenska Pen prisar journalisten Maria Ressa

Kultur • Publicerad 9 november 2020
Maria Ressa är årets mottagare av Tucholskypriset. Arkivbild.
Maria Ressa är årets mottagare av Tucholskypriset. Arkivbild.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Den filippinska författaren och journalisten Maria Ressa får årets Tucholskypris, skriver Svenska Pen i ett pressmeddelande.

Ressa är en av Filippinernas mest kända förespråkare för yttrandefrihet. Hon är grundare av nyhetssajten Rappler, som har en kritisk hållning till president Rodrigo Duterte och som gjort många avslöjanden om korruption och och övergrepp mot mänskliga rättigheter. Ressa riskerar nu fängelse för att enligt filippinska myndigheter ha gjort sig skyldig till förtal på nätet – en dom som Svenska Pen kräver ska upphävas.

Annons

Priset på 150 000 kronor delas ut varje år av Svenska Pen till en hotad eller landsflyktig författare eller publicist. I fjol gick det till den kinesiske fängslade förläggaren Gui Minhai, som har svenskt medborgarskap.

Årets pris delas ut av kulturminister Amanda Lind (MP) på en digital ceremoni den 15 november.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons