Annons

Svenskt när Xbox visade upp nästa generation

Svenska Neon Giant och Systemic Reactions låg bakom några av spelen som Microsoft visade upp i sin presentation av titlar som kommer till nästa generation.
Spel • Publicerad 8 maj 2020
Både stora och små dinosaurier utlovas i svenskutvecklade "Second extinction".
Både stora och små dinosaurier utlovas i svenskutvecklade "Second extinction".Foto: Systemic Reaction/TT
"Dirt 5" står för en stor del av leran i nästa generation.
"Dirt 5" står för en stor del av leran i nästa generation.Foto: Codemasters/TT
Nästa "Yakuza"-spel släpps samtidigt som Xbox Series X senare i år.
Nästa "Yakuza"-spel släpps samtidigt som Xbox Series X senare i år.Foto: Sega/TT
En vanlig värld och en andevärld finns i obehagliga "The medium", som släpps senare i år.
En vanlig värld och en andevärld finns i obehagliga "The medium", som släpps senare i år.Foto: Bloober Team/TT

När stora pressvisningar och spelmässor är uteslutna till följd av coronaviruset får spelskaparna förlita sig på strömmade evenemang i stället. Microsoft hade planerat ett stort deltagande på spelmässan E3 som var tänkt att hållas i juni, men har nu i stället börjat visa upp vad vi kan förvänta oss i spelväg från tredjepartstillverkarna när nästa generations Xbox släpps mot slutet av året.

Den halvtimmes långa presentationen innehöll många nya titlar, där det i de flesta fallen rör sig om helt nya varumärken och inte spel i befintliga serier. Av klippen att döma kan vi räkna med att spelskaparna satsar på vädereffekter och realistiska simuleringar av rök, damm och lera.

Polsk skräckis

Annons

Något som stack ut – åtminstone gällande handlingen – är "The medium", ett skräckspel som utspelas i 1980-talets Krakow. Det har utvecklats av skaparna bakom spelversionen av "Blair witch".

"Alla våra spel har ett centralt tema som driver dess kreativa och tekniska design. I 'The medium' fokuserar vi på perspektiv och uppfattning. När du ändrar din synvinkel upptäcker du att saker är mer komplicerade och nyanserade än du först trodde ", säger Piotr Babieno, vd vid utvecklaren Bloober Team, i ett pressmeddelande.

Akira Yamaoka, kompositören som gjorde musiken till skräckklassikern "Silent hill", är inblandad i projektet.

Svenskutvecklade spel

Uppsalabaserade Neon Giants – som bildades av avhoppare från Machinegames – gläntade på "The ascent", ett rollspel som utspelar sig i en futuristisk neondränkt stad. "The ascent" utspelas ur ett isometriskt perspektiv, det vill säga att kameran är placerad snett ovanför, likt exempelvis "Diablo"-serien.

Systemic Reactions, en del av Avalanche, avslöjade också att man arbetar på en dinosaurieskjutare. I "Second extinction" spelar man med två andra spelare online där det gäller att ta tillbaka jorden från dinosaurierna i en frusen värld. Utvecklat av bara 35 personer i Malmö utlovas ett snabbt och smidigt spel som även släpps till Xbox One och till pc.

Några titlar ur befintliga serier fick också en del av strålkastarljuset. "Dirt 5" bjuder på racing i lera och smuts, "Assassin's creed: Valhalla" kom med en ny trailer som visade glimtar av ett vikingaanfall mot en befäst stad, och japanska maffiaspelet "Yakuza: Like a dragon" kommer att vara en av premiärtitlarna till Xbox Series X.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons