Annons

"Sverige har varit med mig hela mitt liv"

Sedan turnén skjutits fram flera gånger är den kanadensiska rockstjärnan Bryan Adams åter på banan. Och att återse Sverige är alltid lite extra speciellt.
Musik • Publicerad 11 april 2022
Den kanadensiska rockstjärnan Bryan Adams kommer till Sverige för tre konserter. Arkivbild.
Den kanadensiska rockstjärnan Bryan Adams kommer till Sverige för tre konserter. Arkivbild.Foto: Balazs Mohai/AP/TT

Sedan 70-talet har Bryan Adams spelat och turnerat världen över med låtar som "Summer of 69" och "Everything I do (I do it for you)". Nu är 62-åringen aktuell igen med flera album och spelningar i Sverige och Skandinavien, besök han ser fram emot.

– Min pappa hade vänner i norra Sverige och vi brukade besöka dem när jag var liten pojke. En av mina bästa barndomsvänner var en svensk kille så det känns på sätt och vis som att Sverige har varit med mig hela mitt liv, förklarar han.

Annons

Turnén var planerad till mars 2020, men som så mycket annat flyttades konserterna fram på grund av pandemin; först till maj samma år, sedan april 2021 och så nu när han intar de stora arenorna i Stockholm, Malmö och Göteborg i slutet av april.

"Jag trodde faktiskt det var över"

Hittills har den stannat till på flera arenor runt om i Europa, som Spanien, Portugal och Schweiz, och att stå på scen och möta publiken igen är fantastiskt säger Bryan Adams.

– Människor har längtat så efter att komma ut och göra något annat, det var så länge sen och det märks verkligen, det är en helt otrolig stämning på konserterna.

Samtalet återvänder till de senaste två årens nedstängningar och begränsningar.

– Det har varit tufft för alla på så många olika sätt. Om jag ska vara ärlig trodde jag inte att livemusiken skulle kunna komma tillbaka och vara tillgänglig för människor på väldigt länge. Jag trodde faktiskt att det var över, medger han.

Spelar alla instrument själv

Bryan Adams beskriver det som att han behövde resa sig, borsta av sig och hitta sitt fokus igen.

– Helt ärligt tänkte jag bara på vad jag gör bäst, och det är att skapa musik, så jag bestämde mig för att ägna all tid åt de idéer jag haft nedskrivna på papperslappar i jackfickan. Nu kunde jag äntligen sätta ihop och göra låtar av dem.

Bara i år har han släppt tre album; "Pretty woman – the musical" med låtar från musikalen med samma namn som han var med och skrev, samlingsalbumet "Classic" med nyinspelningar av hans gamla klassiker och så albumet "So happy it hurts", som släpptes 11 mars. Men det arbetet sinkades av pandemin.

– Jag kunde inte samla bandet eftersom ingen fick lämna sina hem så jag köpte ett trumset och gick igenom idé för idé med gitarr, sång och trummor. Jag är ju ingen trummis, så ibland blev det bra och ibland inte, men det var väldigt kul och unikt att få spela alla instrumenten och det kommer det att bli mer av, lovar han.

Vill att musiken ska beröra

Sedan slutet av 1990-talet är han även en flitigt anlitad fotograf , ett intresse som väcktes redan under unga år på 60-talet, och under förra året fotograferade han artister som Cher, Iggy Pop, Jennifer Hudson och Rita Ora för den italienska däcktillverkaren Pirellis kult-kalender. Han står också bakom omslaget till Rammsteins singel "Zeit".

Annons

Han är ödmjuk inför det avtryck hans musik lämnar hos publiken och tacksam över dem som hör av sig och berättar om sin relation till den.

– Du släpper musik men vet inte hur det kommer landa hos människor och påverka dem, men jag tror att det har att göra med just det här att skriva sin egen sanning. Yeah, om du skriver din egen sanning och den berör dig, kommer den förhoppningsvis beröra andra med.

Fakta: Bryan Adams

Bryan Guy Adams föddes den 5 november 1959, i Kingston, Kanada.

Började sin musikaliska bana i bandet Sweeney Todd, på 1970-talet, och slog igenom som soloartist några år senare. Första albumet, kort och gott kallat "Bryan Adams" släpptes i februari 1980.

Genom åren har han framträtt live hundratals gånger världen över och sålt miljontals album.

Intresset för fotografi väcktes redan som liten, men i slutet av 1990-talet slog han igenom professionellt och har sedan dess fotograferat för bland annat Vogue och Harper’s Bazaar och ställt ut flera gånger, bland annat på Fotografiska i Stockholm 2016.

Han står bakom hitlåtar som "(Everything I do) I do it for you", “Please forgive me”, “Have you ever really loved a woman?”, "Heaven" och "Summer of '69".

Den 21 april spelar han i Globen, 22 april på Malmö Arena och 24 april på Scandinavium i Göteborg. Innan dess spelar han i Norge, i Stavanger 19 april och i Oslo den 20 april.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons