Annons

SVT slopar könskrav i Melodifestivalen

Melodifestivalen • Publicerad 9 november 2020
SVT slopar kravet på att alla bidragen i Melodifestivalen ska ha minst en kvinnlig upphovsperson.
SVT slopar kravet på att alla bidragen i Melodifestivalen ska ha minst en kvinnlig upphovsperson.Foto: Pontus Lundahl/TT

SVT slopar kravet på att varje bidrag i Melodifestivalen måste ha minst en kvinna som upphovsperson. Kravet infördes i våras efter år av kritik mot att låtarna i allt för hög grad skrivs av män.

Nu, ett halvår senare, ändras alltså den regeln igen. I ett internmeddelande skriver tävlingsproducenten Karin Gunnarsson att målet om jämställdhet och spegling av hela Sverige står fast, men att man nu kommer att " fokusera ännu mer på att uppmuntra fler att skicka in bidrag samt göra bedömningen på helheten, inte som ett tvingande krav för varje enskilt bidrag", skriver SVT.

Annons

2014 infördes ett krav på att minst 20 procent av låtarna skulle ha en kvinnlig upphovsperson. Året därpå höjdes kravet till 50 procent.

Vid årets Melodifestival medverkade 21 kvinnliga låtskrivare och 79 manliga.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons