Annons

Systrarna Adbåge skriver finstämt om en säregen känsla

Gemenskap och tillhörighet står i centrum i Lisen och Emma Adbåges nya bilderbok. En stark och säregen känsla som nu får ett namn: ”Äppelkänslan”.
Recension • Publicerad 1 juni 2024
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Bilderbok (från 3 år)

Äppelkänslan

Text: Lisen Adbåge

Bild: Emma Adbåge

Förlag: Rabén Sjögren

Systrarna Emma Adbåge (till vänster) och Lisen Adbåge (till höger) har skrivit en finstämd bilderbok, tycker recensenten Urban Jarvid.
Systrarna Emma Adbåge (till vänster) och Lisen Adbåge (till höger) har skrivit en finstämd bilderbok, tycker recensenten Urban Jarvid.Foto: Lisa Arfwidson

Systrarna Adbåge är en institution i det moderna barnbokssverige. Sammanlagt har de varit inblandade i över hundra titlar. ”Äppelkänslan” har Lisen skrivit och Emma illustrerat.

”Det är en lugn och finstämd bok om en enkel och varm gemenskap.”

Handlingen är enkel och kan i princip utspelas under lika lång tid som boken tar att läsa. Ett ensamt barn berättar i repliker till sin mamma om föregående kväll. Hur de spelade spel, läste och bara var tillsammans, tills det blev bråk om läggningen. Detta pågår så länge att jag hinner bli orolig att något hänt mamman, men till slut kommer hon hem och det visar sig att barnet vill fortsätta, eller börja om.

Annons

Det är en lugn och finstämd bok om en enkel och varm gemenskap. De yngsta åhörarna kan möjligen bli lite förvirrade av tidshoppen (vartannat uppslag utspelas i förfluten tid med mycket små ändringar i rummet) men det kan det nog vara värt.

”Äppelkänslan” av Lisen Adbåge och Emma Adbåge
”Äppelkänslan” av Lisen Adbåge och Emma Adbåge
Urban JarvidSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons