Annons

Tiderna förändras - även litterära magasin

Kultur • Publicerad 13 april 2004

En kulturrevolution äger just nu rum på The New York Times Book Review, av många ansedd som en av världens ledande litterära magasin. Den radikala kursändringen kan sammanfattas kort: fiction ut - non-fiction in. Bill Keller, chefredaktör för tidningen, förklarar förändringen med att "de mest fängslande idéerna i dag finns i non-fiction litteraturen."

Den nya inriktningen innebär inte att skönlitteraturen helt försvinner. Nya romaner av stora namn kommer även i framtiden att få stor uppmärksamhet. Tidningen kommer att "skriva om nya romaner av Updike, Roth, Jonathan Franzen och Zadie Smith."

Annons

Mindre framträdande skönlitteratur kommer att behandlas i kortare artiklar. "För att vara ärlig, det finns så mycket skit och mycket av det vi har hyllat är egentligen inte särskilt bra", säger Keller.

Varför? Kort svar: tiderna förändras. För tio år sedan kunde en recension i The New York Times Book Review göra eller förgöra en bok. Så är det inte längre. Konkurrensen om uppmärksamheten från andra medier har gjort strålkastarljuset på Book Review mindre starkt. I dag avgörs en boks öde av en lång rad faktorer; publicitet i tv, beslut av stora bokhandelskedjor, internet, bland annat.

Debatten om förändringen på The New York Times Book Review har varit intensiv. Flera kommentatorer har jämfört dagens kursändring med den som inträffade 1971 när John Leonard tillträde som redaktör. Under hans redaktörskap gavs rikligt utrymme för den rörelse som kritiserade USA:s krig i Vietnam. Långa recensioner om klassisk skönlitteratur fick ge plats åt presentationer av moderna filosofer som Michel Foucault, essäer om och av svarta pantrar och andra medborgarrättsaktivister.

John Leonard kritiserades för att inte var lojal med tidningens tradition. Han svarade att han inte uppfattade det som sin uppgift. Han ville ge plats för ett vitt spektrum av skribenter som hade förmågan att göra The New York Times Book Review till ett viktigt forum för läsvärda artiklar om tidens viktigaste frågor. Tiderna förändras med andra ord ibland till något vi kan nicka igenkännande åt.

Tomas Polvall
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons