Annons

Tittarstorm mot SVT:s Eurovisionupplägg

Eurovisionupplägget med ett gäng "soffpratare" väckte rejäl ilska hos tv-tittarna under lördagskvällen. "Hur ska man kunna höra låtarna och rösta när dom sitter och pratar och förstör", var en återkommande kritik som framfördes på Melodifestivalens Facebooksida.
Tv • Publicerad 10 maj 2020
Christer Björkman och David Sundin leder "Inför ESC". Arkivbild.
Christer Björkman och David Sundin leder "Inför ESC". Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma / TT

Det skulle bli ungefär som vanligt i SVT:s Eurovisionuniversum, trots att den "riktiga" tävlingen fått läggas på is.

– Vi har skapat ett låtsaseurovision med samma beståndsdelar som det brukar vara, vi har en kommentator, vi har vykort, omröstning och poängutdelning. Vi leker med formatet och gör det till vårt eget, sa Christer Björkman till TT tidigare i veckan.

Annons

Men tittarna är inte nöjda. Under lördagskvällen kände vreden inga gränser när en viktig del i det klassiska Eurovison-upplägget ignorerats: Att det ska gå att lyssna på låtarna.

I "Inför ESC", som programleddes av David Sundin och Christer Björkman, kommenterades låtarna i realtid av kändisar som Ace Wilder, Linda Bengtzing, Parisa Amiri, Daniel Hallberg och Johanna Nordström.

Historisk ilska

Aftonbladets musikredaktör Markus Larsson, som chattade med läsarna under sändningen, vittnar om en storm han aldrig sett tidigare.

– Ilskan här är historisk, säger han till tidningen.

Kommentarerna på Melodifestivalens Facebooksida var inte heller nådiga:

"Vilken katastrof!! Hur tänkte ni när ni låter Babblarna gå loss i låtarna????? Det här var sämsta jag någonsin sett. Trodde att vi skulle få lite tröst för utebliven Eurovisionvecka, så får vi det här. Bättre kan ni!"

"Ni förstör verkligen Eurovision när ni gör så här! Hur har ni tänkt? Är det meningen att man redan ska ha lyssnat på låtarna eller? Dessutom – det sättet som en del av soffpratarna klankar ner på artisterna är inte okej. Är det så här vi ska lära våra barn och ungdomar att prata och skriva om andra?"

Finns i appen

Projektledaren Anders G Carlsson säger till Aftonbladet att de valt att lägga in "sofftyckarna" för att skapa dynamik och berättar att SVT tagit inspiration från trenden "reaktionsvideor" där personer på Internet reagerar på program och andra klipp.

– Är man tillräckligt intresserad finns låtarna i sin helhet i appen. Där kan man verkligen i lugn och ro och lyssna på låtarna. Här har vi en utställning och minglar kring de där 41 låtarna.

Fakta: SVT:s Eurovisionvecka

"Inför ESC" sändes lördag 9 maj. David Sundin och Christer Björkman presenterade årets 41 bidrag och svenskarna röstade fram 25 finalister.

"Sveriges 12:a", torsdag 14 maj kl 21.00 i SVT 1 och SVT Play: Svenskarna utser sin favorit bland de 25 bidragen. Programmet leds av Sarah Dawn Finer.

"Eurovision: Europe shine a light", lördag 16 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play: Ett två timmar långt hyllningsprogram tillägnat de artister som skulle ha tävlat i Rotterdam. Sänds i flera länder, och leds av programledarna som skulle ha lett Eurovision Song Contest i Rotterdam.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons