Annons

"Top Gun: Maverick" stäms för rättighetsintrång

Film • Publicerad 6 juni 2022
Tom Cruise på premiären av “Top Gun: Maverick” i Mexico City i början av maj. Nu stäms filmbolaget Paramount Pictures för upphovsrättsintrång.Foto: Marco Ugarte/AP

Anhöriga till Ehud Yonay, författare till den artikel som låg till grund för storfilmen "Top Gun" från 1986, har inlett en rättslig process mot succéuppföljaren, skriver CNBC.

Enligt stämningsansökan som lämnats in till en federal domstol i Los Angeles hävdar Shosh Yonay och Yuval Yonay, Ehuds änka och son, att Paramount Pictures medvetet ignorerat att upphovsrätten återgick till dem i januari 2020.

Annons

Ehud Yonays artikel "Top Guns" publicerades 1983 i California Magazine.

"Top Gun: Maverick" började spelas in i maj 2018 och familjen Yonay hävdar att produktionen inte avslutades 2019 innan upphovsrätten upphörde att gälla, utan snarare i maj 2021.

Stämningsansökan innefattar ett ospecificerat skadestånd, inklusive viss del av intäkterna från filmen, förbud att distribuera den vidare samt göra ytterligare uppföljare.

"Top Gun: Maverick" är en av årets största kassasuccér och genererade 291 miljoner dollar i Nordamerika och 548,6 miljoner dollar globalt under de första tio dagarna.

Paramount Pictures har ännu inte kommenterat stämningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons