Annons

Trovärdigt och inkännande om vänskap i Lova Laksos ungdomsroman

Lova Lakso följer upp sin hyllade debut med ”Utan att passera gå”, en skildring av oväntad vänskap mellan en ensamkommande somalisk kille och en transtjej från Göteborg.
Recension • Publicerad 1 juni 2024
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ungdomsroman

Utan att passera gå

Författare: Lova Lakso

Förlag: Rabén & Sjögren

Lova Lakso debuterade 2019 med hyllade ”Så jävla kallt”. Nu är hon aktuell med ännu en roman för unga vuxna.
Lova Lakso debuterade 2019 med hyllade ”Så jävla kallt”. Nu är hon aktuell med ännu en roman för unga vuxna.Foto: Malin Nyberg

Mest handlar ”Utan att passera gå” om att inte höra till. Om att hitta sin familj, både bokstavligt och bildligt. Aaden som kommit ensam till Sverige har tappat kontakten med sin älskade mamma, medan Issa har en mamma som varken vill eller lyckas vara det. Båda blir ständigt definierade av andras blickar.

”Lakso skriver om tunga frågor med lätt hand och närhet till skratt.”

Lova Lakso, som är socionom och tidigare har arbetat med ensamkommande barn och unga, och skildrar Aaden, Issa och deras trevande vänskap trovärdigt och inkännande. Till en början känns språket överlastat, men knappt har den tanken dykt upp innan den försvinner. Lakso skriver om tunga frågor med lätt hand och närhet till skratt. Om det inte finns hopp i mänskligheten kanske det går att hitta i den enskilda människan.

”Utan att passera gå” av Lova Lakso
”Utan att passera gå” av Lova Lakso
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons