Annons

Tv-recension: Våld och adrenalin bland gängen

"Gangs of London" är en oerhört välgjord tv-serie, som sömlöst rör sig från finanskvarteren till slummen. Men tag varning: det är samtidigt en av de mest våldsamma denna höst.
Tv-recension • Publicerad 9 november 2020
Intriger och svek präglar den våldsamma tv-serien "Gangs of London". Pressbild.
Intriger och svek präglar den våldsamma tv-serien "Gangs of London". Pressbild.Foto: Sky UK/TV4
När Londons "gudfader" blir mördad rubbas det bräckliga lugnet i "Gangs of London". Pressbild.
När Londons "gudfader" blir mördad rubbas det bräckliga lugnet i "Gangs of London". Pressbild.Foto: Sky UK/TV4

"Gangs of London" är en av de mest spännande och mest adrenalinframkallande serier du kan se på någon strömningstjänst denna höst. Men tag varning: det är samtidigt en av de mest våldsamma. Det finns tortyrscener här som fick mig att för några sekunder titta bort.

Serien är skapad, skriven och delvis regisserad av Gareth Evans, som tidigare bland annat i Indonesien har gjort de två ”The Raid”-filmerna. De som sett dem vet att Evans älskar snabb, dundrande action och att han tycker om att i långa tagningar skildra brutala slagsmål. Allt detta finns med i "Gangs of London", även om handling nu är förflyttad från en indonesisk skyskrapa till Londons finanskvarter, som styrs av brutala gangsterligor med hjälp av knarksmuggling.

Annons

Londons gudfader är Finn Wallace, som i filmens första scen blir mördad. Det var Finn som höll alla olika gäng och intressenter i schack. Vad ska hända nu? Finns arvtagare är sonen Sean, men denne är laserfokusinriktad på att hitta faderns mördare – och om det innebär att den bräckliga fred som rått nu bryts så må det vara värt det.

Hans brutala mamma Marian, brodern Billy och fotsoldaten Elliot blir involverade i jakten, som snart sker mot en fond av ett eskalerande krig mellan olika gangsterligor där man- och kvinnofallet räknas i hundratal och där en dansk (!) mordpatrull plötsligt dyker upp.

"Gangs of London" är en oerhört välgjord tv-serie, som sömlöst rör sig från finanskvarteren till slummen. Tempot är högt, karaktärerna och de olika gängen många, intrigerna alltmer invecklade. Alla verkar förråda alla och går in för att, i vissa fall, bokstavligt hugga eller skjuta varandra i ryggen.

Evans gillar som sagt långa slagsmål, och här är det Elliot (utmärkt spelad av Sope Dirisu) som står för merparten av detta. Actionscenerna är många, den som står ut mest är det danska teamets attack mot ett hus ute på landet. En shootout som slår det mesta.

Slutet antyder en fortsättning, och en sådan lär vara på gång. Ja, tack.

Fakta: Gangs of London

Genre: Action/drama

Premiär: 10 november 2020 på C More och på TV4 och TV4 Play den 24 november

I rollerna: Sope Dirisu, Joe Cole, Paapa Essiedu med flera

Regi: Corin Hardy, Xavier Gens, Gareth Evans

Antal avsnitt: 10

Betyg: + + + +

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons