Annons

Tyskland lämnar tillbaka konst till Nigeria

Kultur • Publicerad 1 maj 2021
Chefen för Humboldt Forum i Berlin sade tidigare i vår att museet överväger att ställa ut kopior av den nigerianska konsten eller att symboliskt lämna platserna tomma efter att statyerna skickats tillbaka till Nigeria. Arkivbild.
Chefen för Humboldt Forum i Berlin sade tidigare i vår att museet överväger att ställa ut kopior av den nigerianska konsten eller att symboliskt lämna platserna tomma efter att statyerna skickats tillbaka till Nigeria. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Tyska museer lämnar tillbaka en del av de tusentals skulpturer och bronsplattor till Nigeria som togs därifrån av brittiska soldater 1897. Föremålen hamnade på europeiska och amerikanska museer efter att britterna plundrat det historiska kungariket Benin, i dag södra Nigeria.

Det historiska Benin, eller Edo som det också kallades, uppstod på 1400-talet och existerade fram till 1897 då britterna erövrade kungariket, skickade kungen i exil och lade området under brittiskt kolonialt styre.

Annons

Under de senaste tio åren har Benin Dialogue Group arbetet för att få föremålen repatrierade till en det nya Edo Museum i staden Benin City i södra Nigeria. Och enligt den tyska kulturministern Monika Grütters ska nu "en betydande del" av de föremål som finns i Tyskland lämnas tillbaka nästa år, uppger The Guardian.

Enligt AP har Berlins etnologiska museum en av de största samlingarna från kungadömet Benin. I den finns cirka 440 bronsföremål. British Museum i London i sin tur har cirka 900 föremål. I Storbritannien har 38 museer bronsstatyer från Benin, men bara nio i Nigeria, uppger Art News.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons