Annons

Ukrainsk barnbok säljs till förmån för Unicef

Barnboksförlaget Bonnier Carlsen ska översätta och ge ut bilderboken "Maya och hennes vänner" av ukrainska författaren Larysa Denysenko. Intäkterna går oavkortat till Unicef Sverige för att hjälpa barn drabbade av kriget i Ukraina, skriver förlaget i ett pressmeddelande.
Litteratur • Publicerad 7 mars 2022
Bokhandlarna skänker sina intäkter av varje sålt exemplar till Unicef. Arkivbild
Bokhandlarna skänker sina intäkter av varje sålt exemplar till Unicef. ArkivbildFoto: Hermann J Knippertz/AP/TT

Boken från 2017 skildrar Maya och 16 klasskamrater med olika familjesituation. Det är en berättelse om ett liv i skuggan av krigshot sedan Rysslands ockupation av Krimhalvön. Den är illustrerad av Masha Foya.

Larysa Denysenko är advokat, människorättsaktivist och tv- och radiojournalist. Hon är även medlem i ukrainska avdelningen av författarorganisationen Pen.

Annons

"Krig är alltid mot barn. Med den här texten vill jag skrika till världen att barnen i mitt land behöver internationellt skydd," skriver hon i ett uttalande.

"Maya och hennes vänner" har översatts till svenska av David Szybek och planeras att ges ut 12 april som tryckt bok, e-bok och ljudbok.

Bokhandlarna Adlibris, Akademibokhandeln, Bokus och Ugglan skänker sina intäkter av varje sålt exemplar till Unicef. Initiativet är ett samarbete inom Bonnier Books-koncernen och inkluderar finska, polska och brittiska förlag som också ger ut boken i översättning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons