Annons

Ukrainsk författare har fått rådet att flytta

Litteratur • Publicerad 2 mars 2022

Den Putinkritiske ukrainske författaren Andrej Kurkov har bytt bostad två gånger efter den ryska invasionen i Ukraina. För BBC berättar Kurkov att han fått information om att han finns med på en rysk lista över eftersökta på grund av sin välkända kritik av Vladimir Putin, uppger BBC.

Den 60-årige författaren, vars debutroman "Döden och pingvinen" samt barnboken "Varför ingen klappar igelkotten" finns utgivna på svenska, har fått rådet att inte längre bo i sitt hem i Kiev eller på sitt lantställe.

Annons

– Jag har information som jag inte kan bevisa att jag är med på en lista över eftersökta, eller så är jag bara någon som irriterar vissa människor i Ryssland väldigt mycket, säger han till BBC.

Andrej Kurkov är född i Ryssland och skriver på ryska men är ukrainsk invånare. Han har skrivit 20 romaner och 10 barnböcker. Sedan 2014 är hans böcker förbjudna i Ryssland.

– Jag antar att det råder ett slags fara, men jag koncentrerar mig inte på den, jag har mycket annat att göra, säger Kurkov.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons