Annons

Ukrainsk krigsfotograf prisas för Mariupolbilder

Den ukrainske fotografen Jevhen Maloletka har tilldelats det prestigefyllda fotojournalistikpriset "Visa d'or news award" för sina bilder inifrån den av Ryssland belägrade staden Mariupol.
Kultur • Publicerad 4 september 2022
Den ukrainske fotografen Jevhen Maloletka prisas för sina bilder inifrån det belägrade Mariupol. Här står han framför några av de bilderna under fotofestivalen Visa pour l'image i Perpignan i södra Frankrike tidigare i veckan.
Den ukrainske fotografen Jevhen Maloletka prisas för sina bilder inifrån det belägrade Mariupol. Här står han framför några av de bilderna under fotofestivalen Visa pour l'image i Perpignan i södra Frankrike tidigare i veckan.Foto: Raymond Roig/AFP/TT

Jevhen Maloletka var på plats i franska Perpignan för att ta emot priset som han tillägnade Ukrainas folk.

35-åringen, som arbetar för nyhetsbyrån AP, var tillsammans med kollegan och videoreportern Mstyslav Tjernov bland de första journalisterna på plats i Mariupol.

Annons

De två anlände till staden halv tre på morgonen den 24 februari. En timme senare inledde Ryssland anfallskriget mot Ukraina.

Maloletka och Tjernov var också bland de sista att lämna Mariupol, den 15 mars, då i stort sett sönderbombad.

De 20 dagarna i Mariupol beskriver Maloletka som en enda lång oändlig dag, "som blev värre och värre".

Maloletkas bilder visar en del av krigets fasor – dödade barn, höggravida kvinnor bland ruinerna av bombade byggnader och hastigt anordnade massgravar. Maloletkas och Tjernovs rapporter från attacken mot ett mödravårdssjukhus bidrog till att omvärlden fick upp ögonen för vad som pågick inne i den stänga staden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons