Annons

Ulrica Hydman Vallien hyllas i Växjö

Kronobergskonstnären Ulrica Hydman Vallien gick hastigt bort i onsdags. Sveriges glasmuseum drog genast i gång planerna på en separatutställning med giganten.
– Vi bestämde oss omedelbart för att göra det som en homage till en fantastisk konstnär, berättar Nicolas Hansson som är avdelningschef för publika avdelningen på Kulturparken Småland.
Växjö • Publicerad 23 mars 2018

Redan den kommande veckan visar man några av hennes föremål i entrén till museet. Det handlar om verk som finns i samlingarna.

Annons

– Det är några större, udda och roliga verk som vi placerar där. Tillsammans med några saker som alla känner igen. Jag tänker på tulpanglasen. Det blir en lite minneshörna. En hyllning till en stor konstnär och hennes gärning.

I ett nästa steg tänker man någon gång i månadsskifte april/maj att skapa en separatutställning med hennes verk.

– Där tar vi ut svängarna lite och visar på bredden i hennes konstnärsskap. Hon var vild i sitt uttryck. Hon vågade utan att hålla igen. Hon var närmast extrovert med sina dramatiska motiv fyllda med livsbejakande symboler. Man vill även visa upp prov på alla de tekniker hon använde sig av.

Utställningen är inte planerad sedan tidigare.

– Nej det här blir ett tillägg till det ordinarie programmet. Det klarar vi av. Vi tycker att det var viktigt att agera snabbt.

Redan idag kan besökarna på museet titta på flera av Ulrica Hydman Valliens verk. Hon är nämligen representerad i den permanenta utställningen med glas.

Glaskonstverken på Sandgärdsgatan där även Ulrica Hydman Vallien är representerad.
Glaskonstverken på Sandgärdsgatan där även Ulrica Hydman Vallien är representerad.

Nicolas Hansson har bara arbetat på Kulturparken Småland i någon månad och han har tidigare varit konsthallschef i Växjö.

– Jag träffade henne flera gånger i den rollen. Vi pratade om att göra något gemensamt någon gång i konsthallen. Tyvärr blev de planerna aldrig av. Därför är det spännande att vi kan göra något här på glasmuseet istället.

Som ett komplement till utställningen planerar man en föreläsningsserie.

– Det är många som hade en lång relation med henne och som säkert har saker att berätta. Inga namn är klara på ett så här tidigt stadium. Men såklart kommer vi att prata med Bertil Vallien. Han kommer att få en fråga om att medverka här på ett eller annat sätt.

Annons

Niclas Hansson beskriver Ulrica Hydman Vallien så här:

– Hon var en i högsta grad närvarande förgrundsgestalt inom glaskonsten.

Per HägredSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons