Annons

Ung, arg poet med humor

Kultur • Publicerad 2 juni 2006
Svenske mästaren i poetry slam 2006, Stefan Bittera, gör ett improviserat framträdande i Linnéparken.
Svenske mästaren i poetry slam 2006, Stefan Bittera, gör ett improviserat framträdande i Linnéparken.Foto: 

Det har varit annorlunda dagar för Stefan Bittera. I lördags kväll stod han och Gävlepoeten Ingela Wall mot varandra i SM-finalen i Sala. Bara de två kvar, 70 tävlande hade slagits ut. Det var med liten marginal som Bittera lyckades ta sig till semifinal, dit halva startfältet var välkommet. Men han lyckades, och han lyckades resten av vägen också. Sedan den lördagskvällen har radio, tidningar, tv, arrangörer, vänner och bekanta hört av sig. Mycket.

- Jag har varit mitt uppe i en flytt också, så det har varit lite annorlunda att springa där med saker och samtidigt prata i telefon oavbrutet.

Annons

Även om poetry slam har vuxit mycket sedan det sakta började etableras i Sverige för drygt 10 år sedan, så säljer ett slam inte ut några fotbollsarenor, ishallar eller konserthus. Är det riktigt bra kan en hyfsat stor pub vara fullsatt.

Men SM, som i år anordnades för 10 gången, är lite annorlunda. Publiken är betydligt större än vid ett genomsnittligt slam. Och vinnaren får mycket mer uppmärksamhet. Kanske för att det varit inkörsporten för flera framgångsrika poeter. Bob Hansson, Emil Jensen, Kalle Haglund och Solja Krapu är några av de som först blivit svenska mästare och sedan lyckats göra sig ett namn även utanför poetry slam-familjen, som Stefan Bittera vill kalla den.

Bittera har efter segern redan fått en rad erbjudanden om att framträda med sin poesi, bland annat från Stockholms Parkteater. Men bokförlagen har inte hört av sig. Ännu.

- Men jag vet faktiskt inte om jag känner för det. Att ge ut en bok bara för att ge ut en bok känns ganska meningslöst. De grejer jag har nu gör sig nog bättre om de framförs, säger han.

Det har gått fort från det att Bittera upptäckte poetry slam till att han kunde titulera sig svensk mästare. Det var när Emil Jensen uppträdde på Café å läs på stadsbiblioteket i Växjö i slutet av 2004 som han kände att detta var något för honom.

Tidigare hade han skrivit en del, men inte haft någon direkt tanke med det.

- Emil Jensen beundrar jag väldigt mycket. När jag hörde honom första gången kändes det verkligen.

Även om ambitionen med poesin är att påverka, så är det ändå bara en del i varför Bittera syssla med poetry slam. Lika mycket handlar det om den gemenskap som finns, poetry slam-familjen, och om att få bekräftelse.

- För en del räcker det att gå hem och krama om sina barn, men inte för mig. Jag vill ha mer. Och jag tror faktiskt att alla som går på ett poetry slam är exhibitionister, de söker uppmärksamheten.

Och han syftar då inte bara på poeterna på scen, utan lika mycket på emceen som försöker underhålla mellan framträdandena, publiken som skriker ut vad de tycker om framträdandet och jurygrupperna som har makten över poängen.

Annons

Han beskriver sig själv som en av de unga arga männen, de med ett ofta allvarligt inte sällan politiskt budksap. Samtidigt blandar han allvaret med humor.

- Jag har börjat skriva mer och mer komik. Jag vet inte om de grejerna ska användas i poetry slam, men jag tycker ändå att det är intressant. Det händer så mycket konstigt i världen. Man kan ju välja att bara klaga på det, bli förbannad, men man kan också försöka se på det mer humoristiskt. Det handlar bara om inställning.

Humor och allvar, extrovert och introvert. Det finns plats för allt och alla i poetry slam och det är det som tilltalar Bittera.

- Det är så många som försöker rama in vad poetry slam är, men så fort någon gör det kommer det alltid någon annan och spränger ramarna. Poetry slam föddes ju som ett slags motreaktion mot den etablerade kulturen och framför allt poesin. Det är viktigt att den inte fastnar i en form och blir en del av etablissemanget.

Även om han inte längre bor i Växjö är det ändå Växjö som är hans poetry slam-hem.

- Det har ju hänt väldigt mycket sedan föreningen bildades för bara ett år sedan. Men vi behöver nog ett par år till för att få bättre bredd och mer publik. Hoppas att Växjö kommer vara med och stötta det, säger han.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons