Annons

Unge Zlatan tar form i långfilmen

"Jag är Zlatan" – spelfilmen om Zlatan Ibrahimovics unga år börjar ta form – mycket tack vare de två skådespelartalanger som gestaltar honom.
Film • Publicerad 11 november 2020
Granit Rushiti är Zlatan i "Jag är Zlatan". Pressbild.
Granit Rushiti är Zlatan i "Jag är Zlatan". Pressbild.Foto: Carolina Romare
Dominic Andersson Bajraktari spelar Zlatan i yngre tonåren. Pressbild.
Dominic Andersson Bajraktari spelar Zlatan i yngre tonåren. Pressbild.Foto: Carolina Romare
Jens Sjögren och David Lagercrantz. Pressbild.
Jens Sjögren och David Lagercrantz. Pressbild.Foto: John Andreas Godwin

Filmen skildrar Zlatans väg från bångstyrig ung kille i Rosengård till lovande internationell fotbollsstjärna. Men allt hängde på att hitta rätt killar som kunde spela Zlatan, berättar Jens Sjögren. Annars skulle det inte bli någon film.

Det gällde alltså att hitta skådespelare som var hyfsat lika Ibrahimovic till utseendet, men som också hade attityd, utstrålning och rätt sätt att prata. De skulle vara långa. Och helst svinduktiga på fotboll.

Annons

– Många gånger under de här nio–tio månaderna var vi nära på att ge upp, säger Sjögren.

Men till slut föll bitarna på plats när man hittade 13-årige Dominic Andersson Bajraktari och 19-årige Granit Rushiti. I dem fann Sjögren två skådespelare med egenskaper som påminde om fotbollshjältens.

– Jag letade efter en vilja, en attityd av att vilja vara med, vilja ha bollen. Jag ville också ha en rapphet och ett intellekt och förmåga att dra one-liners, säger han.

"Litar på dig"

Filmen håller som bäst på att spelas in. Scenerna i hemstaden Malmö har spelats in på autentiska platser som i Rosengård och på Malmö Stadion. Ytterligare scener i Amsterdam återstår, även om pandemin har försvårat inspelningen något.

Zlatan själv har inte varit inblandad under inspelningarna, förutom vid en avstämning i Milano i våras, berättar Jens Sjögren.

– Jag har mejlat honom när jag har varit osäker på vissa saker. Sedan kommer jag att släppa in honom i klippningen så han kan få kommentera saker. Den biten känns lite pirrig och just biografier är ju lite känsliga, men jag tycker att vi har haft en bra dialog där han har sagt "nu får du göra ditt jobb, jag litar på dig", säger han.

"Precis allt"

Filmen bygger på den storsäljande boken med samma namn från 2011, som skrevs med författaren David Lagercrantz, som nu är en av filmens manusförfattare. Men att filmen skulle bli av var inte självklart. Ibrahimovic var först avigt inställd till planerna på en filmatisering, berättar Lagercrantz.

– Han var nog vansinnigt intresserad egentligen, men hela processen med föräldrarna och uppväxten var känslig. Det är en sak att skriva om det, men en annan att göra film. Men så plötsligt kändes tiden mogen. Och då ville han ha med allt, precis allt. "Men du ska göra det med kärlek", sade han till mig, säger Lagercrantz.

TT: Blir det någon uppföljare till filmen?

– Vi har faktiskt talat om att skriva till några extra kapitel på boken. Vi ska ge ut den igen lagom till filmen och då måste vi ju berätta om allt som har hänt sedan den först kom ut, säger David Lagercrantz.

Annons

"Jag är Zlatan" kommer till biograferna nästa höst.

Rättat: I en tidigare version fick Jens Sjögren fel efternamn.

Fakta: "Jag är Zlatan"

Bygger på Ibrahimovic och David Lagercrantz storsäljande bok med samma namn från 2011. Regisseras av Jens Sjögren, som bland annat har gjort tv-serierna "Innan vi dör" och "Torpederna". Lagercrantz skriver manus tillsammans med Jakob Beckman.

Zlatan spelas av Dominic Andersson Bajraktari och Granit Rushiti. På rollistan finns också Cedomir Glisovic som pappa Sefik Ibrahimovic, Merima Dizdarevic som mamma Jurka Gravic samt Linda Haziri och Selma Mesanovic som Zlatans syster Sanela.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons