Annons

Uppsalabibliotek lägger Tiktok på is

Kultur • Publicerad 9 februari 2023
Uppsala stadsbibliotek pausar sitt Tiktok-konto. Arkivbild.
Uppsala stadsbibliotek pausar sitt Tiktok-konto. Arkivbild.Foto: Michael Dwyer/AP/TT

Flera bibliotek har på senare tid startat konton på Tiktok för att nå ut till de unga läsarna. Men sedan Stockholms stadsbibliotekarie riktat kritik mot appens bristande säkerhet läggs nu Uppsalas bibliotekskonto på is.

– Det känns tråkigt för kontot har verkligen hjälpt oss att nå ut och öka lusten till läsning, säger ungdomsbibliotekarien Elisabet Edin till SVT.

Annons

Uppsala stadsbibliotek startade sitt Tiktok-konto i höstas i form av ett så kallat "Booktok"-konto med recensioner och boktips. Men nu pausas alltså kontot sedan Daniel Forsman, stadsbibliotekarie i Stockholm och enhetschef för digitala bibliotek, varnat för att Tiktoknärvaro kan vara förknippat med hot mot sekretess och integritet.

– Eftersom Tiktok ägs av ett företag som är baserat i Kina är de tvungna att samarbeta med den kinesiska staten och det klassar vi som en säkerhetsrisk, säger han till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons