Annons

Urpremiär för teater om Ester Blenda

Journalisten Ester Blenda Nordström är minst sagt högaktuell. På onsdag är det urpremiär på Växjö teater för den musikaliska teaterföreställningen ”Som ett jävla solsken” som bygger på hennes liv.
Publicerad 7 maj 2019
Musiker och på scen Bengt Mulle Holmqvist, dramatikern Lotta Grut, skådespelerskan Anna-Lena Hemström och regissören Kickan Holmberg.
Musiker och på scen Bengt Mulle Holmqvist, dramatikern Lotta Grut, skådespelerskan Anna-Lena Hemström och regissören Kickan Holmberg.Foto: ida Åkesson

Dramatikern Lotta Grut kunde inte motstå journalisten Ester Blenda Nordströms (1891-1948) levnadsöde. Nordström har väckt mångas intresse på grund av Augustprisbelönade biografin ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer, som kom häromåret.

– Jag blev väldigt fascinerad av Ester Blenda när jag hade läst biografin ”Ett jävla solsken”. Jag kontaktade Fatima och hon gillade idén om att göra en teaterföreställning, berättar Lotta Grut.

Ester Blenda Nordström körde motorcykel i en tid då kvinnor gick i långklänning och ännu inte hade rösträtt.
Ester Blenda Nordström körde motorcykel i en tid då kvinnor gick i långklänning och ännu inte hade rösträtt.
Annons

Så Lotta Grut fördjupade sig rejält i Ester Blendas liv, tillsammans med skådespelerskan Anna-Lena Hemström. Hon gestaltar Ester Blenda, men även kärleken Carin Waern Frisell och Elin Wägner.

– Vi läste Ester Blendas artiklar och reportageböcker, gjorde egen research. Det blev ingen dramatisering av biografin, utan vi tar avstamp i boken och har förhållit oss fritt till den, säger Lotta Grut.

Hur kokar man ner ett sådant äventyrsliv som Ester Blendas i en timmes föreställning?

– Det är ju helt galet! Det känns frustrerande när det finns ett så rikt material. Ester Blendas liv är så rikt och färgsprakande, hon gjorde så mycket. Det har varit en stor utmaning. Anna-Lena Hemström och jag har jobbat ihop tidigare och vi bestämde oss för att plocka ut på känsla. Vad berörs vi av? Vilka episoder ska vi ha med? Vi valde och så skrev jag. Äventyret i Amerika där Ester Blenda plankar på tåget genom att ligga under det är ju en scen vi måste ha med. Relationen till Carin är central, men man får inte skriva publiken på näsan, menar Lotta Grut.

I föreställningen medverkar också musikern Bengt Mulle Holmqvist.

– Musiken är viktig, den är nykomponerad av Mulle, och jag har skrivit texterna. Det är en genreblandning med bland annat blues, visa, kupletter och 70-talsprogg. Vi vill visa att Ester Blenda var så många olika personligheter, säger Lotta Grut.

– Det är en väldigt publikvänlig föreställning med både humor och allvar, som alla kan se, även om man inte har hört talas om Ester Blenda.

Varför tog du dig an Ester Blenda?

– Jag älskar kvinnor i historien från förra sekelskiftet, dessa förkämpar för modernare tider. Det är lätt att säga att Ester Blenda Nordström var galen och hittade på en massa roliga upptåg, men hon var en seriös journalist som gick före i väldigt mycket. Hon var oerhört påläst och kunnig, säger Lotta Grut.

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons