Annons

Utredare vill se ansvarig utgivare för konsten

En ansvarig utgivare för konsten skulle kunna hålla politiker på armlängds avstånd från kulturen.
Det anser Sveriges Radios tidigare vd Mats Svegfors som utreder den så kallade kultursamverkansmodellen.
Kultur • Publicerad 8 februari 2023
Utredare Mats Svegfors vill se en ansvarig utgivare för konsten. Arkivbild.
Utredare Mats Svegfors vill se en ansvarig utgivare för konsten. Arkivbild.Foto: Marko Säävälä/TT

Att kulturen ska hållas på armlängds avstånd från politiken har blivit ett slagord både från vänsterhåll och på högerkanten i svensk politik. Nu presenterar Mats Svegfors ett förslag på hur det skulle kunna se ut.

Svegfors, tidigare chefredaktör för Svenska Dagbladet och före detta vd för Sveriges Radio, ska lägga fram sin utredning den 29 september, men presenterar redan nu några tankar i Aftonbladet.

Annons

Ett förslag är att den konstnärliga friheten ska skyddas i lag. Ingen region eller kommun ska få fördela statliga medel utan att säkra den konstnärliga friheten.

Det skulle kunna lösas genom en modell hämtad från tidningsvärlden, med en slags ansvarig utgivare för konsten. Det kan vara en chef för en kommunal teater som fattar de konstnärliga besluten, skyddad i lag från inblandning av ägarna, i det fallet en kulturnämnd i kommunen.

– Det är ett system som funnits länge i mediebranschen – det är begripligt, det finns en enorm erfarenhet i Sverige och vi vet att det fungerar, säger Svegfors till Aftonbladet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons