Annons

Vänskap, kvinnor och rövarhistorier

Artistduon Fiona Fitzpatrick och Rebecca Scheja har hängt ihop så länge vi haft koll på dem och sommarpratar såklart också tillsammans. Det ger ett väntat och rätt okej utfall.
Sommar i P1 • Publicerad 8 augusti 2018 • Uppdaterad 30 augusti 2018
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Fiona Fitzpatrick och Rebecca Scheja träffades på en fest för drygt tio år sedan och har hängt ihop sedan dess.
Fiona Fitzpatrick och Rebecca Scheja träffades på en fest för drygt tio år sedan och har hängt ihop sedan dess.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio

”Trodde du att du skulle få göra ett eget?”

Fiona frågar Rebecca det alldeles i inledningen på deras gemensamma sommarprat. Och nej, Rebecca förstår att det rimliga – och roliga! – är att de gör det tillsammans. De är bästa vänner och har de senaste tio åren jobbat ihop. Det är just det, vänskapen och karriären, som deras sommar behandlar. Kärleken till varandra och musiken – och skit som sexism och en "lilla gumman”-bransch de tagit sig igenom

Annons

Men det finns också rum för små avstickare.

De hyllar kvinnor som varit stor del i deras liv och pratar politik – om det feministiska uppvaknandet i en sminkbutikslunchrum och obryddheten över att kallas ”champagnesocialister”. Tyvärr verkar det vara inspelat innan ”hammaren och skäran på bröstet under Europride”-grejen, för någon avbön om det får vi inte.

Istället blir det rövarhistorier. Som när Rebecca fick dem utslängda från Polarpriset efter att ha kastat bröd på kungen eller om Tiëstos källare fylld med kvinnor.

Det är ett Sommar signerat två vänner och det märks. Det är snackigt, lätt ouppstyrt och lite ryckigt. Men det är också uppriktigt, vilket gör att det kan vara både ögonöppnade och stärkande för rätt mottagare.

Och i slutändan är det rätt trivsamt att bara flyta med.

Jonathan EklundSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons