Annons

Växjö siktar på slam-SM

Kultur • Publicerad 12 januari 2006
Anders Tornblad, ordförande i Växjö Poetry Slam, ser fram emot att skicka ett lag till slam-SM. Foto: STEFAN NILSSON
Anders Tornblad, ordförande i Växjö Poetry Slam, ser fram emot att skicka ett lag till slam-SM. Foto: STEFAN NILSSONFoto: 

Föreningen Växjö Poetry Slam bildades så sent som för ett halvår sedan. Då hölls också Växjös första slam. Ett välbesökt sådant. Under hösten har föreningen arrangerat ytterligare ett par, och den rappa, publikvänliga poesiformen har gett mersmak.

I vår anordnar föreningen tre kvaltävlingar med en avslutande final på Palladium för att utse de fyra slampoeter som ska representera Växjö när Svenska Mästerskapen avgörs i Sala den 24 till 27 maj.

Annons

- Varken Växjö eller någon annan stad i sydöstra Sverige har någonsin haft ett lag med i SM tidigare, säger Anders Tornblad, ordförande i Växjö Poetry Slam.

Föreningen har i dag drygt 20 aktiva medlemmar, men Anders hoppas att det redan hyfsade intresset för poetry slam ska öka ytterligare när föreningen nu satsar.

- Intresset för scenpoesi har helt klart ökat. Det visar de poetry slam som vi hittills har anordnat, och på poesicaféet på stadsbiblioteket är det alltid mycket folk.

Det växande intresset för scenisk poesi i allmänhet, och poetry slam i synnerhet, tror han hänger samman med att det under senare år har kommit en rad intressanta, yngre poeter som välkände Bob Hansson, Emil Jensen och Daniel Boyacioglu.

- Många ungdomar har insett att poesi inte bara behöver vara gammalt och tråkigt.

Poetry Slam är en tävlingsform med ursprung i San Fransisco. Poeterna läser i tre minuter och blir sedan bedömda och poängsatta av en jury.

Sedan 1995 hålls årligen svenska mästerskap, där man tävlar både individuellt och i lag. Summan av lagmedlemmarnas individuella poäng blir lagets poäng.

Och även om Växjö Poetry Slam i år skickar sitt första lag till SM, så tävlade ett par av föreningens medlemmar individuellt redan vid mästerskapen i Göteborg i fjol. Bäst gick det då för 18-årige Stefan Bittera, som slutade kring tjugonde plats.

- Stefan Bittera blir ju något av en favorit här i Växjö, men vi är många som är duktiga och mycket handlar det ju om vad juryn har för smak och vilken stil de föredrar.

Den första kvaltävlingen hålls på stadsbiblioteket den 28 januari under Växjö kulturnatt. Vinnaren där blir en av dem som kommer att representera Växjö på SM. Ytterligare två kommer att utses vid tävlingar den 2 mars på Café Tuvan och på Palladium den 20 april. Den 20 april kommer också en final att hållas där tvåorna från de tre kvaltävlingarna gör upp om den fjärde platsen i Växjös SM-lag.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons