Annons

Vill ge hopp med filmen "Butiken"

Vad händer när människor reduceras till kuggar i ett maskineri – och när ett helt samhälle rear ut sin själ? Snart är det premiär för Ami-Ro Skölds nya film "Butiken", som till stora delar är självbiografisk.
– Jag hoppas att filmen ska ge människor hopp, säger regissören.
Nöje • Publicerad 13 april 2023
Ami-Ro Sköld har regisserat filmen "Butiken”.
Ami-Ro Sköld har regisserat filmen "Butiken”.Foto: Jessica Gow/TT
"Butiken" är en kombination av dockanimation och spelfilm. Ami-Ro Sköld beskriver arbetet med dockorna som lustfyllt: "Jag känner en väldigt stark kärlek till de här dockorna. Jag projicerar så mycket empati på dem och jag hoppas att publiken gör det också", säger hen. Pressbild.
"Butiken" är en kombination av dockanimation och spelfilm. Ami-Ro Sköld beskriver arbetet med dockorna som lustfyllt: "Jag känner en väldigt stark kärlek till de här dockorna. Jag projicerar så mycket empati på dem och jag hoppas att publiken gör det också", säger hen. Pressbild.Foto: Triart

På en lågprisbutik någonstans i Sverige slits en mellanchef mellan lojaliteten gentemot medarbetarna och kraven på att piska dem mot högre effektivitet och vinstmarginal. De anställda slavar under ledningens hårdnande villkor, och utanför har en grupp hemlösa slagit läger för att nattetid kunna dumpstra ur affärens container med kasserad och överbliven mat.

"Butiken" är regissören Ami-Ro Skölds tredje film, och den bottnar till stor del i hens eget liv. Sköld har själv under en period varit hemlös och även jobbat i en lågprisbutik, både "på golvet" och som butikschef.

Fick nog

Annons

Som chef tvingades Sköld, precis som "Butikens" mellanchef, fatta en rad beslut som begränsade rättigheterna för de anställda. Men när hen fick order om att säga upp en gravid kvinna för att undvika att kvinnan skulle få en fast tjänst fick hen nog:

– Jag gjorde det inte. Jag låtsades att jag glömde bort det. Och jag minns oerhört starkt att jag kände att någonstans där gick min gräns.

Ami-Ro Skölds tidigare filmer, "Nasty old people" (2009) och "Granny's dancing on the table" (2016), är också de till stor del självbiografiska. Och redan när Sköld sade upp sig från butiksjobbet visste hen att erfarenheten borde omvandlas till film.

– Att jag var den där chefen skapade en stor känsla av skam i mig, och det var jättejobbigt att prata om. Men jag har upptäckt att om jag stannar kvar i det jobbiga och arbetar med skammen, då öppnar sig en värld av kreativitet och lust, säger hen.

Känna hopp

Att Ami-Ro Sköld i sina filmer berättar om samhällets självupplevda baksidor, såsom våld mot barn, hemlöshet och hierarkier, har alltså fungerat rent terapeutiskt. Men hen hoppas också att andra som känner samma skam ska känna något slags hopp – att "Butiken" ska leda till samtal:

– Filmen kan säkert väcka många känslor och min erfarenhet är att man kan bli arg, frustrerad och ledsen. Men på något sätt kanske man kan plocka upp några frön till hopp och prata om hur vi kan göra det bättre.

Fakta: "Butiken"

Regi: Ami-Ro Sköld (Tidigare filmer: "Granny’s dancing on the table (2016), "Nasty old people" (2009), kortfilmerna "Tantlängtan" (2011) och "Hilma" (2015).

Skådespelare: Daysury Valencia, Eliza Sica, Alisa Sofia Paulsen, Marcus Standoft med flera.

Premiär: den 14 april.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons