Annons

Vokala sångpresenter med budskap

En julkonsert med The Real Group är ett säkert kort: de levererar! Gruppen som bildades på åttiotalet ger fantastisk stämsång. Julstämning? Det är en annan femma. Den här konserten vinner på budskap, säkert framförande och ett vinnande vokalt koncept.
Växjö • Publicerad 4 december 2019
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Morten Vinther,  Lisa Östergren, Janis Strazdins, Emma Nilsdotter och Anders Edenroth gav en tänkvärd julkonsert.
Morten Vinther, Lisa Östergren, Janis Strazdins, Emma Nilsdotter och Anders Edenroth gav en tänkvärd julkonsert.Foto: Tina Kristina Persson

The Real Group

Julkonsert Konserthuset

Publik: 700

Bäst: Hästtemat

Sämst: Kanske inte så juligt…

Den här gången är det temat hästar som vinner. Jodå, det går att få in hästar i en julkonsert så att håret på armarna reser sig en smula. I alla fall i medlemmen Janis Strazdins påverkan på innehåll, med en lettisk folksång lyfter konserten till en oanad höjd. När sedan ”Jingle Bells” framförs senare är det på ett kanske typiskt sätt för den här gruppen. Alla rytmiska ljud gör de vokalt, eller genom att använda händerna, att trumma mot micken eller mot bröstkorgen. Kul, lekfullt.

Konserten innehåller eget material blandat med uppjazzade eller bara helt egna arrangemang av sånger vi hört, men just inte så här. Som exempel: ”When you whish upon a star”. Allt är snyggt koreograferat på scen och som vanligt lättsamt.

Annons

Det som ger det lilla extra är förutom en skämtsam ”minimusikal” är budskapen om mångfald. Både på julbordet och tankens mångfald om vad vår svenska tradition egentligen består av. Så blir den fina låten Ris á la Malta i skön latinorytm en påminnelse om att tacka alla utländska kockar.

The Real Group skämtar lättsamt men bjuder allvar också. Som att ge den bästa presenten: en möjlig framtid på vår jord. Man fångar upp tidens aktualiteter, även Metoo. Gör det i en elegant förpackning med känsla för överraskningar såväl som de mer säkra paketen. För The Real Group tror jag att det stavas absolut gehör, rutin och ett stänk humor i väl inslagna klurigheter i form av arrangemang som verkar så lekande lätt utförda.

Tina Kristina Persson
Annons
Annons
Annons
Annons