Annons

Wallberg om "Mästarnas mästare": Jätteutmaning

För den tidigare proffsboxaren Frida Wallberg blev det en smärtsam upplevelse att blicka tillbaka på karriären i "Mästarnas mästare".
Tv • Publicerad 2 mars 2022
Joanna Stillman, Magnus Norman, Sofia Loft, Patrik Järbyn, Henric Stillman och Frida Wallberg under en pressträff inför årets "Mästarnas mästare".
Joanna Stillman, Magnus Norman, Sofia Loft, Patrik Järbyn, Henric Stillman och Frida Wallberg under en pressträff inför årets "Mästarnas mästare".Foto: Christine Olsson/TT
Frida Wallberg taggade till i tävlingarna. "Man fick tillbaka adrenalinet och tävlingsinstinkten", säger hon.
Frida Wallberg taggade till i tävlingarna. "Man fick tillbaka adrenalinet och tävlingsinstinkten", säger hon.Foto: Christine Olsson/TT
Styrkelyftaren Sofia Loft gillade att blicka tillbaka på karriären. "Jag har aldrig gjort det förut", säger hon.
Styrkelyftaren Sofia Loft gillade att blicka tillbaka på karriären. "Jag har aldrig gjort det förut", säger hon.Foto: Christine Olsson/TT
Gifta paret Joanna och Henric Stillman hoppas att deras medverkan ska ge mer uppmärksamhet åt sportdans. "Det betyder väldigt mycket när dans hamnar på sportsidorna och inte bara på kultursidorna. Hoppas att det får ringar på vattnet", säger Joanna Stillman.
Gifta paret Joanna och Henric Stillman hoppas att deras medverkan ska ge mer uppmärksamhet åt sportdans. "Det betyder väldigt mycket när dans hamnar på sportsidorna och inte bara på kultursidorna. Hoppas att det får ringar på vattnet", säger Joanna Stillman.Foto: Christine Olsson/TT
Utförsåkare brukar gå långt i tävlingen. I år är de alpina idrotterna representerade av Patrik Järbyn.
Utförsåkare brukar gå långt i tävlingen. I år är de alpina idrotterna representerade av Patrik Järbyn.Foto: Christine Olsson/TT

Frida Wallberg tvingades att avsluta sin karriär 2013 sedan hon drabbats av en allvarlig hjärnblödning efter en olycka i ringen. Vägen tillbaka till ett normalt liv har varit lång och mödosam. Än är hon inte där. Flera gånger tidigare har hon avböjt att medverka i "Mästarnas mästare" innan hon kände sig tillräckligt bra för att tacka ja.

Årets upplaga spelades in i Spanien i höstas. Efteråt är Frida Wallberg glad att hon medverkade, även om inspelningen också var tuff. Hon lider fortfarande av huvudvärk och hjärntrötthet.

Annons

– Det här var en jätteutmaning för mig. Jag var rädd innan jag skulle åka och jag visste också att det skulle komma en smäll efteråt. Jag hade dåliga dagar när jag var där, men då fick jag gå undan och vila, säger hon.

"Har mått så himla dåligt"

Momentet där hon fick blicka tillbaka på sin karriär tillsammans med de andra deltagarna blev smärtsamt.

– Man får ju försöka titta framåt i stället, men självklart är det jobbigt att se. Att avsluta en karriär som man inte vill avsluta. Att man har mått så himla dåligt och varit så himla sjuk. Man får fortfarande lära sig att hantera att livet inte är som det var förut, säger Wallberg.

Samtidigt var hon i bra fysisk form. Inför inspelningen hade hon förberett sig med mycket styrketräning och i tävlingarna var hon taggad, berättar hon.

– Man fick tillbaka adrenalinet och tävlingsinstinkten. Det var en skön känsla, fast på en annan nivå. Det var inte så allvarligt.

"En fin känsla"

För styrkelyftaren Sofia Loft innebar det en skön stund när hon fick återuppleva sina sin karriärs största bragder.

– Det var första gången som jag har fått njuta lite av allt jag har presterat. När man är mitt i en karriär jobbar man hela tiden mot nästa mål. Jag har aldrig fått sitta ner och känna "det här har jag faktiskt gjort". Det var en fin känsla och det var fint att få dela andras upplevelser av det här, säger hon.

Stoltheten som Sofia Loft känner över att vara med i programmet gäller inte bara henne själv, utan även över hela idrotten som hon har utövat, förklarar hon.

– Det är jätteroligt att få representera den här idrotten som inte syns så mycket i media. Det är kul att få vara med för sig själv, men också att bidra till styrkelyftssporten.

Peppade varandra

Sportdansarna Henric och Joanna Stillman representerar också en idrott som inte brukar få lika mycket uppmärksamhet som vissa andra. De är dessutom något så ovanligt som ett gift par i tävlingen.

Annons

– Vi var tidiga med att säga att vi tävlar individuellt och att vi inte ska hjälpa varandra. Jag kör mitt och du kör ditt. Det är en trygghet att kunna peppa varandra på vägen så klart, men under tävlingen då är det rakt fram, säger Henric Stillman.

TT: Så det blev ingen osämja under inspelningen?

– Vi behövde inte sälja huset i alla fall, säger Henric Stillman.

"Man är ju gammal"

Utförsåkare brukar gå långt i tävlingen och den här gången är de alpina idrotterna representerade av den tidigare störtloppsåkaren Patrik Järbyn. Hur det går vill inte han avslöja, men han förklarar att han önskar att han deltagit för tio år sedan i stället.

– Då hade man varit lite bättre. Man är ju gammal nu, snart 53. Det var tufft, säger han.

Patrik Järbyn tror att det är allsidigheten som gör att utförsåkare brukar lyckas bra i programmet.

– Vi måste vara bra på så många grejer. Vi måste ha kroppskontroll, balans, snabbhet och uthållighet och vi måste vara starka för att ta hand om de här stora krafterna. Jag vet ju bara hur mycket man tränade när man höll på.

"Mästarnas mästare" har premiär på SVT den 13 mars.

Fakta: De tävlar i "Mästarnas mästare"

Grupp 1:

Emma Green, höjdhoppare.

Antonio Lindbäck, speedwayförare.

Magnus Norman, tennisspelare.

Sofia Loft, styrkelyftare.

Ola Lindgren, handbollsspelare.

Grupp 2:

Frida Wallberg, boxare.

Patrik Järbyn, utförsåkare.

Carin Hjalmarsson, golfspelare.

Henric Stillman, dansare.

Joanna Stillman, dansare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons