Annons

Xbox spänner musklerna med jättepresentation

"Diablo IV", "Starfield" och ett nytt "Forza motorsport" stack ut i Microsofts stora videopresentation för sommaren.
Där avslöjades att svenska Mojang knåpar på ett helt nytt "Minecraft"-spel.
Spel • Publicerad 13 juni 2022
Helikoptrar blir flygbara i "Microsoft flight simulator". Pressbild.
Helikoptrar blir flygbara i "Microsoft flight simulator". Pressbild.Foto: Microsoft
Ett par svenska spel fick strålkastarljuset på sig under Microsoft presentation. Bland annat "Lightyear frontier" . Pressbild.
Ett par svenska spel fick strålkastarljuset på sig under Microsoft presentation. Bland annat "Lightyear frontier" . Pressbild.Foto: Microsoft
"Starfield" är ett av Microsofts prestigeprojekt. Pressbild.
"Starfield" är ett av Microsofts prestigeprojekt. Pressbild.Foto: Bethesda
Snabba, blänkande bilar i "Forza motorsport". Pressbild.
Snabba, blänkande bilar i "Forza motorsport". Pressbild.Foto: Microsoft
"Minecraft legends" är nästa spel från svenska Mojang. Pressbild.
"Minecraft legends" är nästa spel från svenska Mojang. Pressbild.Foto: Microsoft

Spelmässan E3 må lysa med sin frånvaro även i år. Men det hindrade inte Microsoft från att bjuda på en fläskig uppvisning av vad man har att erbjuda framöver.

I en videopresentation som klockade in på omkring en och en halv timme spände teknikjätten musklerna och lockade med konsolexklusiva släpp och titlar som kommer till prenumerationstjänsten Game Pass. Bolaget hävdade också att de titlar som visades upp ska släppas inom tolv månader. Ett undantag verkar vara ett ännu inte namngivet projekt av Hideo Kojima ("Metal gear solid") som avtäcktes.

Mer från Starfield

Annons

En stor del av presentationen lutade sig mot Bethesda, som köptes upp förra året. Bland annat visades mer ur "Redfall" upp, där spelaren ger sig ut på vampyrjakt i ett isolerat samhälle i Massachusetts. Bakom spelet står Arkane Studios, vars senaste titel "Deathloop" hyllades av kritikerkåren.

Rollspelstörstande fick också se mer av "Starfield", som skulle släppas i november men som skjutits upp till nästa år. Det är "The elder scrolls"- och "Fallout"-skaparna vid Bethesda Softworks första nya rollspelsserie på ett kvarts sekel.

Spelet verkar bjuda på traditionellt förstapersonsskjutande, kombinerat med djupa rollspelselement. Men det ska också gå att bygga sitt eget rymdskepp utifrån olika moduler, och bemanna det. En rejäl farkost lär behövas, skaparna utlovar nämligen att fler än tusen planeter ska kunna utforskas.

"Forza motorsport", det mer realistiska syskonet till "Forza horizon"-serien, och en utmanare till "Gran turismo", kommer nästa vår. Däckbyten vid depåstoppen ska tillföra ytterligare ett taktiskt element, och som ögongodis utlovas realistiska strålföljande (ray tracing) reflektioner.

– Det här är det tekniskt mest avancerade racingspelet som någonsin gjorts, säger Dan Greenawalt vid Turn 10 Studios.

"Diablo" och "Overwatch"

Svenska Mojang, skaparna av "Minecraft", fortsätter att utforska sitt kantiga universum. "Minecraft legends" beskrivs som ett nytt actionstrategispel som kommer nästa år.

Microsoft vill också köpa upp speljätten Activision Blizzard, vilket en del titlar i uppvisningen vittnade om. Den 4 oktober släpps till slut den populära multiplayerskjutaren "Overwatch 2" och nästa år är det dags för actionrollspelet "Diablo IV".

Där ska ondskan bekämpas med hjälp av fem klasser, bland annat svartkonstnärer (necromancer) som tar hjälp av de döda. En helt öppen värld med 150 grottor utlovas. Speciella fästen ska också rensas, för att kunna låsa upp exempelvis en ny stad eller grotta. Zoner för att ta sig an andra mänskliga spelare finns också för den modige, medan den som hellre samarbetar kommer att erbjudas möjlighet att göra det antingen via nätet eller bredvid någon i soffan. Spelet släpps nästa år.

Nytt från Skövde

Även en del smalare spel visade upp. Bland annat "Lightyear frontier" från svenska Frame Break, ytterligare en studio från Skövde. Det två år gamla bolaget grundades av tidigare studenter från Högskolan i Skövde. I deras spel styr du en stor mechrobot som sätts ned på en främmande planet. Det gäller att samla resurser, odla och avslöja någon slags mysterium. "Lightyear frontier" släpps nästa vår.

Tio miljoner spelare har redan testat "Grounded", Obsidians variant av "Älskling, jag krymte barnen". Men i september släpps den färdiga varianten av spelet, där hela berättelsen om varför tonåringarna har krympts till en insekts storlek ska avslöjas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons