Annons

Ylva Hällen ska få fjärdeklassare att lästävla

Litteratur • Publicerad 1 juni 2022
Ylva Hällen leder i höst "Den stora läsutmaningen" som riktas till landets fjärdeklassare.
Ylva Hällen leder i höst "Den stora läsutmaningen" som riktas till landets fjärdeklassare.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Författaren och programledaren Ylva Hällen leder årets upplaga av "Den stora läsutmaningen", en lästävling för fjärdeklassare som arrangeras av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren.

Syftet är att hitta läsglädjen genom att träna, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande, där man framhåller att Sverige i dag ligger i bottenskiktet bland OECD-länderna när det gäller läsning bland barn och unga.

Annons

Enligt Pisa-undersökningens läslustindex från i höstas har Sverige den sjätte svagaste läslusten bland OECD-ländernas 15-åringar. Bara i Nederländerna, Norge, Belgien, Danmark och Schweiz är den ännu lägre.

Även författarna Jenny Jägerfeld, Johan Anderblad och Johan Rundberg medverkar i årets upplaga av tävlingen som pågår under hösten. Fjolårets tävling vanns av klass 4 på Hindby skola i Malmö, med 5 969 lästa böcker.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons