Annons
Nyheter

Jag ömmar för alla bimbos

Nyheter • Publicerad 16 juni 2006
Lena Swahn.
Lena Swahn.Foto: 

Infrastrukturministern öppnade nyligen för en lag om cykelhjälm för vuxna, som ett andra steg till den lag om cykelhjälm för barn under 15 år som infördes 2005. Förslaget får stöd bland hjärnspecialister som tycker att ett hjälmtvång skulle göra deras arbete lättare.

Men oj vad arga de blev på Messing inom den borgerliga alliansen och på ledarsidorna, exempelvis i DN, SVD och Smålandposten! Tanken på att hjälmförse också vuxna uppfattades som ett huvudlöst förslag och staten borde låta den enskilde göra sin bedömning.

Annons

Vuxna människor måste kunna ta ett ansvar hette det, och ja, det är ju en evergreen man gärna nynnar med i. Läsarchatten på svd.se fick snabbt 529 kommentarer. De kom från folk som cyklar utan hjälm, precis som de föredrar sex utan kondom - sådana argument, typ. Någon undrade om vi alla snart måste bära uniform med röd vimpel och en annan skrev: "Tror du inte vi som inte vill ha hjälm inser att vi kan bli påkörda? Det kallas fri vilja."

Detta återger jag för att ta udden av alla som säger: äsch, det där är ju bara knäppskallar. Vettigt folk inser att cykelhjälm minskar risken för att man ska hamna på akuten med skallskador.

Men kunskap och beteende är två skilda ting. Några exempel ur min bekantskapskrets - vettigt folk kan man kanske kalla dem, en journalist, en överläkare och en pensionerad Volvo-chef - som inte började använda hjälm förrän olyckan varit framme: Först var det T. i Göteborg som flög som en vante när cykeldäcket fastnat i ett järnvägsspår. Sedan var det W. i Uddevalla som cyklade rätt in i en bildörr och snabbt hamnade på operationsbordet. Och nu senast var det min cykelkompis L. i Paris som en aprilmorgon bländades av solen och körde in i en järngrind 200 meter från hemmet.

Konstigaste invändningen (från bland andra Cykelfrämjandet och språkröret Peter Eriksson) går ut på att en allmän hjälmlag skulle kunna avskräcka folk från att cykla. Cynikern skulle ju då kunna svara att det blir väl utmärkt, för då reduceras antalet cykelolyckor automatiskt och samhällets vårdkostnader minskar.

Men argumentet får mig att minnas när lagen om rökförbud skulle införas 2005. Folk skulle sluta gå på krogen hette det då. Men förbudet som ettårsjubilerade nyligen har blivit överraskande framgångsrikt. Det har respekterats, antalet gäster har inte minskat, omsättningen är i de flesta fall oförändrad eller bättre, restaurangpersonalen är friskare och nio av tio svenskar stöder förbudet.

Och kommer ni ihåg vilket hallå det var när lagen om obligatoriskt bilbälte kom? Då sjöngs också en evergreen om personlig integritet. Min pappa tyckte att bilbältet skulle strypa honom och andra hävdade att de faktiskt körde bättre utan bälte. I dag snackas det inte mycket om stalinism för att man måste ha bilbälte när man kör.

Jag ömmar lite för omdömeslösa gamlingar som envist hjälmvägrar av den enkla anledningen att de växte upp i en småstad för sextio år sedan. "Jag har alltid cyklat utan hjälm." (Cyklister 65+ utgör hälften av omkomna cyklister enligt Trafiksäkerhetsverkets statistik). Och jag ömmar också för alla bimbos som inte vill förstöra frisyren.

Låt dem slippa det fria valet.

Lena Swahn
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons