Annons

100 000 röster till Socialdemokraterna

Opinionsinstitutet Demoskops mätning för oktober (till den fjärde november) är ändå rätt dramatisk. Den trend som pekas ut är den där Moderaterna faktiskt håller på att bli Sveriges största parti.
Ledare • Publicerad 6 november 2020 • Uppdaterad 3 december 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Moderaterna stiger uppåt, med en dryg procentenhet, till 22,4 procent. Därmed ligger de bara hundratusen väljare efter Socialdemokraterna – som är i en nedåtgående trend och noteras på prick tjugofyra procent.

Sverigedemokraterna ligger still på knappt tjugo procent. Även Centern och Vänsterpartiet är i princip stilla båda två runt nio procent.

Annons

Vi har skrivit tidigare att Moderaterna har visat sig från sin bästa sida under coronakrisen. Kanske är det den aspekten som nu till slut betalar sig för dem. Eller så är det djupare rörelser i opinionen. I vart fall vore det en välkommen vändpunkt i det politiska livet om partiet till slut gick om Socialdemokraterna. Det skulle få starka psykologiska konsekvenser som skulle kunna sätta än mer i rörelse. Till en orosam parlamentarisk situation skulle Löfven få räkna in en orosam internpolitisk situation.

Det börjar över huvud taget ljusna för oppositionen. Kristdemokraterna ligger kvar på sitt valresultat. Det är ovanligt mitt under mandatperioden. Den ”vanliga” ordningen för partiet är annars att man dyker vid den här tiden för att sedan kämpa sig uppåt allteftersom valet närmar sig men inte nu.

Foto: Jessica Gow/TT

Till det skall läggas att både Liberalerna och Miljöpartiet ligger under fyraprocentsspärren. Det är goda nyheter i båda fallen.

Men det är förstås Socialdemokraternas kräftgång som är mest iögonfallande efter den moderata framryckningen. Det går att dra många billiga skämt om det faktum att Stefan Löfven satt sig i coronakarantän och flera tar ju den chansen. ”Har han inte redan varit i karantän, han visar sig ju aldrig” och så vidare. Dock skall man komma ihåg att det finns en mycket allvarlig anledning till Löfvens nuvarande begränsningar. Men, och det förtjänar att understrykas, det finns också ett uns av substans i de där skämten.

Löfven har faktiskt ansträngt sig för att inte synas i onödan under flera månader nu. Flera gånger har hans framträdanden i teve varit villkorade (och SVT har böjt sig) och han har inte alls varit lika officiellt framträdande i coronahanteringen som sina kollegor i utlandet. Anledningen är att han inte har lust att förknippas med dåliga nyheter.

Men sådana tenderar att infinna sig vare sig man vill eller inte. Den instinktiva lojalitetsuppvisning som Socialdemokraterna kunde dra nytta av i coronapandemins tidiga skede har klingat av. Och, kan man åtminstone gissa, de återkommande rapporterna om brottslighet driver folk mot hårdare batonger än vad Socialdemokraterna är förmögna att vifta med.

I en kris brukar en regering åtnjuta allmänt stöd. Men inte i en utdragen kris.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons