Annons

Alternativ till enpartistaten

Ledare • Publicerad 28 juni 2006

EN DEMOKRATISK enpartistat. Så kallas Sverige ibland på grund av socialdemokratins dominans i politiken. Utövandet av utnämningsmakten är ett av de områden där detta satt sina spår. Det finns otaliga exempel på hur generaldirektörsbefattningar, ambassadörsposter och andra höga positioner i statlig tjänst tillsatts av personer med bakgrund inom regeringspartiet. Men även om alltför långvariga regeringsinnehav är svårförenliga med en vital demokrati och ett maktskifte i höstens val är önskvärt, inte minst av det skälet, är den stora frågan inte huruvida en statlig chef har en bakgrund inom ett visst parti, utan på vilka grunder han eller hon fick tjänsten. Problemet i dag är att dessa tillsättningar inte sker på öppet. n demokratisk enpartistat. Så kallas Sverige ibland på grund av socialdemokratins dominans i politiken. Utövandet av utnämningsmakten är ett av de områden där detta satt sina spår. Det finns otaliga exempel på hur generaldirektörsbefattningar, ambassadörsposter och andra höga positioner i statlig tjänst tillsatts av personer med bakgrund inom regeringspartiet. Men även om alltför långvariga regeringsinnehav är svårförenliga med en vital demokrati och ett maktskifte i höstens val är önskvärt, inte minst av det skälet, är den stora frågan inte huruvida en statlig chef har en bakgrund inom ett visst parti, utan på vilka grunder han eller hon fick tjänsten. Problemet i dag är att dessa tillsättningar inte sker på öppet.

DEN NEGATIVA BILDEN av hur utnämningsmakten utövas bekräftas i en rapport från SACO som presenterades i går. Slutsaterna liknar de som presenterades av den borgerliga alliansen i våras. Utredaren Per Molander menar till exempel att nuvarande ordning strider mot FN:s konvention mot korruption, kan skada förtroendet för statsförvaltningen samt avhålla kompetenta personer från att söka vissa tjänster. Ganska allvarlig kritik med andra ord. Den lista med elva förslag till förändringar som också presenterades är därför välkommen och många av punkterna borde införas snarast. Att tjänster bör utannonseras är ett sådant förslag.

Annons

EN ANNAN GOD IDÉ är rekryteringsgrupper, som ska utarbeta en lista på krav på den person som söks. Vilka dessa krav är, bör rimligtvis kunna variera från fall till fall. Goda chefsegenskaper är förstås ett exempel som ligger nära till hands. Kunskaper inom det sakområde tjänsten gäller är ett annat. Huvudsaken är att tillsättningen sker utifrån relevanta kriterier. Här bör dock lyftas ett varningens finger för att dessa krav kan komma att användas för politiska mål - till exempel en jämn könsfördelning bland chefer.

SAMTIDIGT BEHÖVER ett större inslag av meritokrati inte utesluta att en bakgrund inom politiken kan vara av värde. Erfarenheter av hur det politiska systemet fungerar kan vara meriterande för en generaldirektörsaspirant, vilket förstås inte alls är detsamma som att säga att det är okej att man får ett toppjobb för att man har rätt kontakter eller partibok.

Maria Eriksson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons