Annons

Ansvar för Afghanistan

Den dåliga nyheten om att ytterligare en svensk soldat stupat i Afghanistan uppvägs inte av den goda att tonläget från socialdemokraterna om den militära missionen ändrats något. Tragedin blir inte mindre, sorgen inte lättare av beskedet från hemmaplan. På fronten väntar nya uppdrag under hård press, fjärran från den diskussion som präglat insatsen i Afghanistan i svensk kontext.
Ledare • Publicerad 18 oktober 2010

Det är omöjligt att vinna militärt i Afghanistan har det hävdats. Hur skulle det då vara möjligt att stoppa talibanerna utan miltära medel kan det då invändas?

När en månad passerat sedan valet hörs också en något annorlunda socialdemokratisk retorik i frågan. Urban Ahlin uttalade sig mer ansvarsfullt i går när frågan om insatsens framtid kom upp. "Styrkan behövs några år till". Det märktes att det gått en månad sedan valdagen. När det rödgröna blocket förlorat valet bör också den rödgröna uppgörelsen om Afghanistan formulerad i valrörelsens slutskede under press från vänsterpartiet kunna förpassas till historien. Historiskt har också socialdemokraterna och de borgerliga partierna strävat efter breda överenskommelser om försvarspolitiken. Med tanke på att det var socialdemokraterna under Göran Persson och Anna Lindh som drev igenom insatsen till Afghanistan borde Socialdemokraterna vara intresserade av en politiskt ansvartagande kompromiss om styrkans framtid.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons