Annons

Backa inte för hoten

Ledare • Publicerad 31 januari 2006
Broderland under attack. Ett angrepp på Danmark är ett angrepp på oss. Foto: PRESSENS BILD
Broderland under attack. Ett angrepp på Danmark är ett angrepp på oss. Foto: PRESSENS BILDFoto: 

800 ANSTÄLLDA blev förlorare på de fanatiska protesterna i arabvärlden mot Danmark och tidningen Jyllandspostens publicering av karaikatyrteckningar av profeten Muhammed. Det var anställda vid en Arlafabrik i Saudiarabien som fick lämna sina arbeten när all produktion i går lades ned efter en veckas köpbojkott i hela regionen. Att landsmän blir arbetslösa lär dock knappast bekymra fanatikerna som trappat upp tonläget mot Danmark.

Att svenskar som hört till det palestinska folkets bästa vänner tvingas bort från Västbanken visar också hur kontraproduktiv hoten är för regionens invånare. Svenska grupper utför viktiga biståndsinsatser i Östra Jerusalem och i Betlehem. Varför inte nämna den i Växjö starka Svenska Jerusalemföreningen som driver både sjukhus och skola i området. Nu sätts käppar i hjulet för detta viktiga engagemang.

Annons

UPPTRAPPNINGEN AV konflikten är obehaglig. Attentat mot danska styrkor i Irak betraktas som ett inslag i sammanhanget och på olika håll har också danska flaggor bränts. Det otäcka är att protesterna mot den danska publiceringen inte stannar vid extremistgrupper och politiskt försvagade rörelser utan att även Arabförbundet stämmer in i kören mot tryckfrihet och demokrati. Diktaturklubben kräver att FN på något sätt skall straffa den danska staten för tillåtandet av tryckfrihet.

Utövas påtryckningar mot Danmark är det givet att unionen ställer upp för medlemssyskonet precis som EU-kommissionären Peter Mandelson deklarerade igår. Att publiceringen av teckningarna må vara publicistiskt onödig och att de likt Elisabeth Ohlson-Wallins omdömeslösa och för många kränkande bilder av Jesus främst syftar till att provocera har inte med saken att göra. Den fria världen får inte backa för hoten.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons