Banka ihjäl huggormen

Ledare Artikeln publicerades

Ormens ställning i människans världsbild är överlag inte till den stackarens fördel. I ett avseende är den faktiskt positiv i det att ormen i mytologin ibland tillägnas ställning som symbol för livsförnyelse. Det är ju rätt smickrande. Det är ormens förmåga att ömsa skinn som representerar återfödelse.

Foto: Cornelius Poppe

Men så finns den där andra sidan. Ormen som farlig och svekfull. Som lurar Adam Och Eva att äta av äpplet. Som i modern tid lurar Mowgli att han är hans vän för att kunna äta upp honom. Den bilden dominerar. ”Din orm” är aldrig en komplimang.

Det är lätt att förstå varför människan i grund och botten inte gillar ormar. Vi har svårt att upptäcka dem och de är nästan omöjliga att försvara sig mot när de går till attack. De har ställt till mycket jäkelskap under årmiljonerna.

Farliga ormar förstås. Som huggormar. Så i det moderna samhället, när vi inte längre behöver lunka fram på savannen, kan vi strunta i ormar? Knappast. Sverige är nämligen fullt av huggormar, och det är framför allt nu under sommaren som de ger sig till känna.

Att få ett huggormsbett är inget skämt. För ett barn kan det innebära rejäla prövningar. För gravida kvinnor är det sannerligen ingen lek heller. Så varför är huggormen fridlyst?

År 2000 fridlystes alla grod- och kräldjur i Sverige. Till dess såg vettiga människor i princip alltid till att ha ihjäl huggormar om de stötte på någon. Men i den mån det låg i farans riktning att ormen var utrotningshotad är det sedan länge överspelat. Nu bokstavligen kryllar det av huggorm i Sverige.

Konsekvensen av fridlysningen är förstås att folk tappar respekten för lagen. Alla vet att det bankas ihjäl huggormar över hela Sverige. Inte för att någon tycker att det är kul utan för att man vill slippa åka till akuten med barnen.

Det kan också få absurda konsekvenser, som i Smygehuk i Trelleborgs kommun. Där har huggormarna blivit så många att de nu lämnat sina ”vanliga” marker och dragit sig ned till badplatsen med resultat att flera badande blivit bitna. Det har enligt kommunekologen till och med ”varit huggormar inne i lokaler”.

Men huggormen är fridlyst. Så vad göra? Jo, Trelleborg gör som Hadrianus och Donald Trump och uppför en mur. Inte lika hög, trettio centimeter, men väl av pålitligt stål. Hundranittio meter lång skär den av badplatsens östra och västra sida.

Man är hittills inte säker på om det kommer att fungera. Vad som står klart är att det kostat kommunens skattebetalare mer än en halv miljon kronor.

Det är helt orimligt.

Vad sägs om att istället ”avlysa” huggormen och låta folk slå ihjäl den? Åtminstone till dess att naturvårdande myndigheter kan konstatera att beståndet åter är i fara. Det finns ingen anledning till att det här plågoriset skall accepteras.