unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Bättre Lagråd utan blåkritor

Lagrådets historiska oberoende problematiseras i en ny bok av en av dess tidigare ordföranden. Hela granskningen blev aldrig offentlig.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

En av Sveriges mest kända jurister, professorn, justitieombudsmannen och tidigare regeringsrådet Rune Lavin, öppnar i sina memoarer Femtiofem år av offentligrättslig forskning (Juristförlaget i Lund) på förlåten till arbetet i Lagrådet.

Lagrådet är den instans som har till uppgift att granska om nya lagar är förenliga med grundlagarna och bland annat också Europarätten. Under de senaste åren har också Lagrådet fått en allt mer betydelsefull roll från att mest ha betraktats som en remissinstans bland andra.

Det ska förstås mot bakgrund också av hur juristerna i Lagrådet själva betraktar sin roll. Juridiknestorn vittnar från sin tid som ordförande i Lagrådet (2007-2011) om hur ledamöterna vid sammanträdena försågs med en rödpenna och en blåpenna.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT

Det nya lagförslaget föredrogs vanligen av en företrädare för departementet. Sedan användes den blå pennan för att ge mindre kritiska synpunkter under hand till departementet, medan färg från rödpennan hade innebörden att synpunkterna skulle finnas med i Lagrådets offentliga yttranden som når riksdagen och allmänheten. ”Blåkriteanmärkningarna” som de kallades sammanställdes aldrig och det var därför omöjligt för en utomstående att få helhetsbilden av Lagrådets granskning klar för sig.

Det vore fel och saknar stöd i forskning att säga att Lagrådet under blåkritetiden var något av regeringens förlängda arm. Men avvecklandet av blåpennan som alltså var en inarbetad sedvänja in på 2000-talet markerar ändå hur granskningen förändrats och blivit allt tyngre och att rådets informella oberoende stärkts.

Rune Lavin själv är av den uppfattningen att Lagrådet borde ha vetorätt mot förslag från regeringen. Det skulle betyda att rådets uttalanden blir bindande för regeringen att följa.

”Svenska politiker talade ofta om Sverige som rättsstat, men man kunde ibland undra över hur det gick ihop med verkligheten”, skriver Lavin något besviket.

Det är lätt att förstå den synpunkten när under senare år kvaliteten i lagstiftningsarbetet anses ha försämrats och Lagrådets synpunkter långtifrån alltid beaktas. Den som i Lagrådet ser en tendens till ökad domstolsmakt, juridifiering av samhället, har att betänka att om kvaliteten brister i denna förhandskontroll av lagförslag så blir efterhandskontrollen genom domstolsprövningar av beslutade lagar allt viktigare. I det finns en konflikt mellan de folkvaldas beslut och juristvälde. Men en vetorätt för Lagrådet skulle samtidigt försvaga den parlamentariska demokratins ställning.

quote
I det finns en konflikt mellan de folkvaldas beslut och juristvälde

Bättre än systemskiftesliknande juridiska förändringar är att finna en mjukare väg. Kan Lagrådet stärkas genom ökade resurser till ett idag minimalt kansli? Att i lag tydligare markera Lagrådets ställning hör också till bilden. I dag liknas rådet hör och häpna i litteraturen till ett lagens fantasidjur. Det gör rådet sårbart. En annan möjlig förändring är att regeringen låter Lagrådet göra en förnyad granskning av de lagförslag som omarbetats efter juristernas kritik.

Och då finns det sedan Rune Lavins tid som Lagrådets ordförande inga blåkritor att använda utan bara rödpennor att bruka.

Läs mer

Stubbens SHL: Snart slutspel – bland orättvisor, krav på stängd liga och VM-krock

Krönika. Svensk hockeys närmaste framtid blir intressant.
Stubbens SHL: Snart slutspel – bland orättvisor, krav på stängd liga och VM-krock

Mello: Åtta låtar ska bli fyra - vilka kommer gå till final?

Nöje. Vi har tjuvkikat på veckan repetitioner och tippat vilka låtar som går vidare.
Är 2021 året vi skickar en latinopoplåt till Eurovision?

Växjöföretaget erkänner fel jämförelsepriser under Black Week

Vilseledande marknadsföring. ”Det är fult på så sätt att man lurar sina egna kunder”
Växjöföretaget erkänner fel jämförelsepriser under Black Week

Nilanthi Nordin fyller 50 år

Familj. Nilanthi Nordin i Växjö fyller 50 år den 7 mars. Hon är född i Katuneriya på Sri Lanka och har bott i Växjö sedan 1993.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov. Bilbrand i Kalmar. Två anhållna för häleri i Alvesta.
Medan du sov: Här är nattens händelser

Olycka: Fyra till sjukhus efter olycka – polisen utreder brott

Växjö. En singelolycka inträffade på väg 25, öster om Växjö, tidigt på lördagen.
Större räddningsinsats i samband med en singelolycka på väg 25, strax öster om Växjö.

Alvesta: Stoppade bil – upptäckte misstänkt stöldgods

Alvesta. Två män anhållna för häleri efter en fordonskontroll i Alvesta under fredagen.
Arkivbild.

Heroiskt krigande när Taif välte Timrå: ”Värmer i hjärtat”

Hockeyallsvenskan. Förlusttrenden bruten.
Heroiskt krigande när Taif välte Timrå: ”Värmer i hjärtat”

Polisen kameraövervakade knarkgömma – 66-åring greps med ett kilo amfetamin

Amfetamin. Polisen spanade och hade hemlig kameraövervakning av en knarkgömma i ett skogsparti. En misstänkt kund som spanarna grep med ett kilo amfetamin var en 66-årig man bosatt strax utanför Växjö.
Polisen kameraövervakade knarkgömma – 66-åring greps med ett kilo amfetamin

Djurplågeri: Åkte på semester i tre månader – lämnade hunden fastbunden inomhus

Tingsryd. Kvinnan åtalas nu misstänkt för djurplågeri.
Djurplågeri: Åkte på semester i tre månader – lämnade hunden fastbunden inomhus

Sjukhuset stänger operationssalar – öppnar fler intensivvårdsplatser

Coronaviruset. Hög beläggning av intensivvårdspatienter på sjukhusen i Kronoberg
Sjukhuset stänger operationssalar – öppnar fler intensivvårdsplatser

Regionen informerade om massvaccinationen – läs direktrapporten här

Lägesbild. • Senaste siffrorna • Vaccinationen • Coronaläget
Regionen informerade om massvaccinationen – läs direktrapporten här