Annons

Befria polisen från licenshanteringen

Den 16 augusti inleds bockjakten. Men det gäller att ha planerat i god tid för nya jägare som investerat i ett gevär, annars vänds förväntningar och förhoppningar i missnöje. Det kan i dag ta flera månader för polisen att godkänna en licens.
Ledare • Publicerad 4 augusti 2014
Foto: Fredrik Sandberg / TT

För många yngre jägare kan en ansökan om vapenlicens innebära den första kontakten med Myndighetssverige. Om den upplevelsen blir negativ påverkar den också synen på hur staten hanterar sina uppgifter.

Det var för drygt 40 år sedan polisen tog över uppdraget från länsstyrelserna att hantera licenser för vapen. Med motivet att det skulle råda likhet inför lagen. Att det inte fungerat särskilt bra framgår med all önskvärd tydlighet av den svidande kritik som Justitieombudsmannen nyligen riktade mot landets polismyndigheter. Det råder snarare godtycke inför lagen.

Annons

Misstankar om att det slarvas med licenshanteringen minskar inte när man tar del av polisens förklaringar. Ett argument är att det brister i bemanning, en situation polisen försatt sig i själv igenom sina interna direktiv. Handläggare får inte själv ha ett intresse för jakt och sportskytte för att på så sätt undvika att jäv uppstår. Att jakt är en folkrörelse och sportskytte något som inte ligger – eller inte borde ligga - särskilt långt ifrån polisiär verksamhet tycks inte föresvävat Rikspolisstyrelsen. Som statsvetaren och jägaren Dennis Andersson poängterat: det är som om handläggare på Transportstyrelsen inte skulle få inneha körkort. Jäv kan enbart hävdas om ett specifikt ärende har en personlig koppling till en enskild handläggare.

Att JO dessutom konstaterar att polisen är ”fullständigt passiva” när det gäller att handlägga ärenden som gäller vissa vapentyper signalerar att ordningsmaktens långa arm bör släppa taget om frågan. Polisens uppgift är inte att försvåra tillvaron för jägare och sportskyttar, utan att se till att den serviceskyldighet förvaltningslagen kräver uppfylls. Som JO konstaterar har vapenlagstiftningen och tillståndsgivningen stor samhällelig betydelse. För vapenhandlarna är nuvarande situation katastrofal.

Polisen har misslyckats och inget tyder på att licenshanteringen kommer att prioriteras inför det stora organisationsförändring som nu förbereds. Vilken myndighet som bör ta över frågorna, den nya Viltmyndigheten eller Skogsstyrelsen, spelar mindre roll. Bara det görs.

Marcus Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons