Annons

Bostadsbristens bubbla

Ska bolånerallyt sluta med en krasch? Farhågorna växer när allt fler bedömare talar om kraftigt övervärderade svenska bostäder, samtidigt som hushållens skuldsättning fortsätter att växa.
Ledare • Publicerad 31 december 2010

Fokus hamnar snabbt på möjliga politiska åtgärder. Bolånetaket som infördes i höstas verkar inte ha påverkat viljan att belåna fastigheter till renoveringar eller i många fall till annan konsumtion. Förr sparade man till badrumsrenoveringen, i dag betalas den med att villan intecknas. Det är ett spekulativt beteende som bygger på evig prisuppgång och låga räntor. Bolåneinstituten aggressiva utlåning har bidragit till utvecklingen. Varför låna mindre när räntesatsen blir lägre om lånet blir högre?

Amorteringskrav som diskuteras allt mer kan te sig som ett förmynderi som dessutom har högst oklara effekter. Det kan för en villaägare vara fördelaktigare att betala av på andra lån än huset, som bilen och renoveringar boendet bidrar också till att höja värdet på huset. Amorteringskrav kan dessutom leda till att annat långsiktigt sparande till exempel i den egna pensionen minskar.

Annons

Men prisökningarna i framför allt storstäderna har orsaker som inte bara bygger på bolåneinstitutens strategier eller villaägarnas ändrade syn på skuldsättning.

Handelsbankens nyhetsbrev Aktuell Ekonomi konstaterade i går att den låga räntan i västvärlden till stor del kan förklaras med ett asiatiskt sparandeöverskott. "Tyvärr har inte allt kapital som strömmat in i de industrialiserade länderna gått till produktiva investeringar... en del har finansierat billiga bostadslån."

Bostadsprisutvecklingen speglar också ett Sverige i förändring. Fortsatt befolkningsutveckling och inflyttning till storstäderna formar ett Sverige där stora villor i småorter knappt värderas till materialvärdet medan lyor i storstäderna säljs till slottspriser.

Det är hit alla analyser till slut kommer. På en fungerande marknad lär villa och bostadsrättspriser långsiktigt inte avvika från löneutvecklingen. Men när utbud och efterfrågan inte matchas, när lån och inte sparande skattegynnas genom förmånliga avdrag och när bostadskarriären blivit viktigare än yrkeskarriären för privatekonomin drivs priserna mot himlens höjer. Ska sparande och inte lånande stimuleras förefaller det bättre att införa sparavdrag än låneavdrag. Ska bostadsmarknaden fungera måste bristen på villor, hyresrätter och bostadsrätter bort. Ökade krav på bolånekunderna kan motiveras, men kan också leda till en osäkerhet som bromsar byggandet. Det får inte marknaden att fungera bättre.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons