unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Brå-skandal av stora mått

Det går inte att överskatta allvaret i rapporten från Linköpings universitet som visar på att Brottsförebyggande rådet (Brå) har utsatts – och vikt sig - för politisk press från justitiedepartementet att sminka sina resultat. Liksom att ledningen själv krävt politiska försköningar nedåt i organisationen. ”Det är svårt att handskas med kompetenta personer som inte vill bli styrda” är ett talande citat från en av de medverkande i studien apropå rådets arbetskultur.
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är intervjuer av nuvarande och tidigare anställda på Brå som anonymiserats, och ger en förfärande bild som för tankarna till korrupta länder utanför Europas gränser. Vid åtminstone två tillfällen skall personer på Brå till och med blivit uppkallade till Justitiedepartementet för att få sig tillrättalägganden till livs.

Foto: Lars Schröder/TT

Tidigare har Brå inte varit en så central del av svenskt samhällsliv. Men i takt med att brottsligheten har accelererat (vilket alltså är ett påstående många tillbakavisar med hänvisning till just Brå) har Brå blivit ett slags epicentrum för vad som i dag är det mest känsloladdade debattämnet i Sverige.

Brå är referenspunkten för den verklighetsbild kring vilken landet håller på att slitas itu. Det är fråga om en politisk konflikt som till och med har spridit sig utanför Sveriges gränser. Frågan om den svenska brottslighetens karaktär har varit ett återkommande debattämne även i USA och Brå:s siffror har använts som anföringsmaterial. Brå:s produkter har bokstavligen legat på amerikanska programledares skrivbord under pågående debatt.

Även utan en föreställd politisk påverkan går det inte att frikänna Brå från vinklade framställningar. I tidskriften Kvartal adresserade till exempel professor emeritus Christian Berggren, också vid Linköpings universitet, problemet med den åldersdigna kriminalpolitiska ideologi som genomsyrar svenska kriminologers arbeten. Men att på detta addera en tryck från justitiedepartementet gör förstås bilden än mer upprörande. Frågan måste ställas i vilken mån Brå:s material över huvud taget kan begagnas tills frågan om dess politiska integritet har retts ut.

Det är bara en anledning till att en utredning bör tillsättas omgående för att gå till botten med det som enbart syns suddigt utifrån anonyma vittnesmål.. Det borde ligga även i rådets intresse att bli antingen rentvådda eller bli av med olämpliga chefer som undergräver förtroendet.

Men även polisledningen, som pekas ut i rapporten, och inte minst ansvariga på justitiedepartementet, måste synes noga i sömmarna i det här avseendet. Det måste också redas ut i vilken utsträckning även andra myndigheter har blivit föremål för politisk press eller om det är fråga om en enskild skandal.

För såvitt det går att se är det en skandal av stora mått. Om uppgifterna om Justitiedepartementets agerande stämmer, har statsminister Stefan Löfven vetat om det? I så fall bör han avgå. Detta handlar om oegentligheter på hög nivå med allvarliga konsekvenser för svensk offentlighet.

Löfven befinner sig nu i samma situation som Brå:s ledning i det att han har ett intresse av att alla misstankar skingras. Om det inte mycket snart meddelas från Rosenbad att en oberoende utredning tillsätts bör oppositionen och stödpartierna ta initiativ till en sådan. Brå:s trovärdighet är en sak, men regeringens är en annan. Detta kan inte få ligga och skvalpa.

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov. Bilbrand i Kalmar. Två anhållna för häleri i Alvesta.
Medan du sov: Här är nattens händelser

En alldeles utmärkt blå fredag

Ledare. I vad skiljer sig Strömmers formuleringar från de Sverigedemokraternas partiledning skulle kunna använda?
En alldeles utmärkt blå fredag

Växjös kattförening står utan lokal: ”Kommunen låter oss inte hyra”

Hemlösa katter. Jennie Johansson och Caroline Oskarsson hjälper katter att hitta ett hem.
Växjös kattförening står utan lokal: ”Kommunen låter oss inte hyra”

Skamfaktorn är en skam

Ledare. Poängen är hur som att skamfaktorn inte är opinionsinstitutens fel.
Skamfaktorn är en skam

Partiordförandes kraft

Ledare. Det är svårt att utkräva ansvar av en visionär.
Partiordförandes kraft

ACAB! ACAB!

Ledare. Precis som TV-serien verkar folk nu vilja radera polisen ur det svenska rättssystemet.
ACAB! ACAB!

Fursten i high techs våld

Ledare. Bo Jonsson Grip heter i dag Google, Youtube, Facebook, Instagram och så vidare.
Fursten i high techs våld

Låt detta vara slutet

Ledare. Vi har vant oss vid välregisserade dramer. Den saken blir uppenbar när man ser hur Palmeutredningens slutsatser mottas.
Låt detta vara slutet

Adjö till Sveriges coronastrategi

Ledare • Fredrik Haage. Fast hur många svenskar inser ens att den strategi de rättat sig efter i flera månader aldrig har existerat i den mening de trott?
Adjö till Sveriges coronastrategi

Smittsam FN-dumhet å färde

Ledare. De flesta amerikaner skrattar åt det där och undrar varför de betalar avgift till Förenta Nationerna.
Smittsam FN-dumhet å färde

Mörkt eller ljust för SD?

Ledare. Sverigedemokraterna själva vill nog inte riktigt veta av en sådan förklaring.
Mörkt eller ljust för SD?

Men vem är befälhavare?

Ledare. Många har hunnit irritera sig på att Ebba Busch använde ordet ”befälhavare” om Stefan Löfven i Ekots lördagsintervju, och att man måste sluta upp bakom honom. Hon ville understryka hur lojalt Kristdemokraterna ställer upp i den nationella samling som coronakrisen nu tarvar och hade väl bilden av att alla nu satt i samma båt i huvudet. Men just när sådant där kommer från en oppositionsföreträdare klingar det illa.
Men vem är befälhavare?