Annons

Centerns linje är inte regeringens

Ledare • Publicerad 10 januari 2012

När den borgerliga alliansen under den förra mandatperioden slöt en överenskommelse om energipolitiken saknades alla förutsättningar för att också Socialdemokraterna skulle ingå. Mona Sahlin var uppbunden av de rödgröna samarbetspartiernas villkorslösa nej till kärnkraft. Industri, energi och tillverkning var för övrigt inte heller Sahlins profilfrågor. Men utan Socialdemokraternas medverkan i en blocköverskridande överenskommelse kan de svenska långsiktiga energiproblemen inte lösas. Inga investerare vill satsa de tiotalsmiljarder kronor som behövs på lös parlamentarisk grund.

Till bilden hör att Socialdemokraterna nu befriat sig från antikärnkraftsbojorna. Om det är oklart vad Håkan Juholt trycker i en rad tunga inrikespolitiska frågor vittnar hans tidigare engagemang i Oskarshamns hamn AB om inställningen till kärnkraft. Som ordförande stod Juholt bakom att bolaget köpte kärnkraftsel. Det finns således tämligen goda parlamentariska möjligheter för att föra energisamtal.

Annons

Få utanför Centern är sannolikt medvetna om vilka sår uppgörelsen rev upp i det borgerliga parti där linjen "atomkraft nej tack". Länge var "raison d'être" den grund som partiet vilade på. Centern lär också använda sitt veto mot omfattande förändringar av uppgörelsen, även om partiledaren Annie Lööf i SVT;s valpejl visade att hon inte står bakom partiets historiska nej-linje.

De applåder som hördes när överenskommelsen presenterades måste ses mot bakgrund av det opinionsmässiga läge som rådde då i svensk politik, de rödgröna partierna hade ett stort övertag enligt väljarbarometrarna. I efterhand ter sig emellertid Centern som uppgörelsens vinnare. Eftersom ny kärnkraft bara får byggas i Oskarshamn, Ringhals eller Forsmark har Fortum, Eon och Vattenfall vetorätt mot nya bolag. Dessutom ställs ett krav på marknadsmässig finansiering av nya reaktorer, motsvarande krav saknas helt på vindkraft som finansieras delvis med elcertifikat.

När energiminister Anna-Karin Hatt (C) skriver på DN debatt i frågan undertecknas artikeln mycket riktigt med "it och energiminister". Men artikeln borde snarare ha signerats "andre vice ordförande centerpartiet" eftersom den uppenbarligen inte sammanfattar hela regeringens linje. De är minst sagt något ovanligt att fackministrar agerar utåt utan att sakfrågan genomgått gemensamhetsberedning. Hatt tar också avstånd från energisamtal. "De stabila spelreglerna bör inte rivas upp". Vilken stabilitet avses? För bolagen är det som sagt en instabil parlamentarisk grund som råder. Och det blir inte stabilare när en minister agerar i regeringens namn fast vederbörande bara företräder sitt eget parti.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons