unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Dags för ny folkräkning

Man skall ju inte vara cynisk men, tja... ibland finns det anledning. Det är det där med plastpåsarna. När Ebba Busch Thor framträder i Expressen-teve och förklarar för Niklas Svensson att Kristdemokraterna vill ha en ny folkräkning för att spåra upp alla som inte har rätt att vara i Sverige, då har knappt ett dygn gått efter att hennes parti har röstat för skatt på plastpåsar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Jo, är man cynisk går pusselbitarna perfekt ihop. Att rösta ja till en skatt på plastpåsar är nämligen ett riktigt korkat och vänstervridet företag. Plastpåsar kommer strax att kosta sex till sju kronor. Detta trots att större delen av svenska plastpåsar bränns, och det i förslaget inte görs skillnad på fossil plats och återvinningsbar plast. Som vanligt när miljöpartitankar skall förverkligas är skillnaden för miljön minimal, och det är de som har minst marginaler som tar smällen. De allra fattigaste kommer att få använda tygpåsar som de skall tvätta med jämna mellanrum. Inget som kristdemokraternas väljargrupp hurrar över direkt. Däremot gillar de när partiet tar i med hårdhandskarna mot slapphet migrationsfrågor. Så vad sägs om att skingra en ny debatt om kristdemokratisk svajighet med något så ampert som en folkräkning?

Nåväl, det är bra i sak. Vi behöver en folkräkning. Faktum är att om något europeiskt land behöver en folkräkning så är det just Sverige. De var trettio år sedan det skedde och alla vet – även om inte alla vill erkänna det – att situationen med papperslösa, bidragsfusk och identitetsbedrägerier är av det slaget att en rejäl statlig storstädning hade behövts för länge sedan. Även Busch Thor tvingas tillstå att också hennes parti har ”missbedömt” läget.

Men läget är att cirka trehundra miljarder kronor har felaktigt utbetalats från våra välfärdssystem sedan 2005. Och att upp till hälften av de asylsökande registrerar olika personnummer hos olika myndigheter. Och att av de som bedömts som allvarliga hot mot rikets säkerhet och fått utvisningsbeslut mot sig under de senaste femton åren är mer än hälften fortfarande kvar i Sverige. Uppåt femtiotusen papperslösa lever i ett skuggsamhälle och runt fyrahundratusen har samordningsnummer som de fått utan att ha styrkt sin identitet. Och så vidare.

Läget är med andra ord alarmerande och måste bringas under kontroll. Både Sverigedemokraterna och partiet Medborgerlig Samling tidigare krävt en folkräkning av de här anledningarna. Och dessutom en biometrisk sådan, vilket tyvärr kanske är det nödvändiga. Det är inte särskilt trevligt att tänka sig en gigantisk fingeravtrycksoperation. Men vi har den verklighet vi har. Argumenten för det här kan hur som inte ha varit okända för någon i den kristdemokratiska partiledningen.

Men, med allt sådant sagt – det här är bra av Kristdemokraterna. De har till skillnad från en del andra möjlighet att få till stånd parlamentarisk förändring. Så lägg inte bara fram det där förslaget i utskottet utan se också till att verkligen jobba fram en riksdagsmajoritet för det. Svenska staten måste sätta stopp för vad som ter som ett eskalerande kaos.

Läs mer

Mello: Åtta låtar ska bli fyra - vilka kommer gå till final?

Nöje. Vi har tjuvkikat på veckan repetitioner och tippat vilka låtar som går vidare.
Är 2021 året vi skickar en latinopoplåt till Eurovision?

Växjöföretaget erkänner fel jämförelsepriser under Black Week

Vilseledande marknadsföring. ”Det är fult på så sätt att man lurar sina egna kunder”
Växjöföretaget erkänner fel jämförelsepriser under Black Week

Företaget först ut med biokol i gröna tak: ”Kändes otidsenligt att elda med olja”

Affärsliv. Minskar koldioxidutsläppen med flera ton per år.
Företaget först ut med biokol i gröna tak: ”Kändes otidsenligt att elda med olja”

Lämplig eller olämplig partistorlek?

Ledare. Effektivt regeringsstyre är endast ett av flera värden en demokrati tänks ta tillvara
Lämplig eller olämplig partistorlek?

En alldeles utmärkt blå fredag

Ledare. I vad skiljer sig Strömmers formuleringar från de Sverigedemokraternas partiledning skulle kunna använda?
En alldeles utmärkt blå fredag

Ny spelare klar för Växjö DFF – ”ska bli jättespännande”

Växjö DFF. Växjö DFF har gjort klart med en ny spelare.
Ny spelare klar för Växjö DFF – ”ska bli jättespännande”

Ingen privat aktör visade intresse för vaccination i Lessebo

Coronavaccinet. Tre privata aktörer blev tilldelade att vaccinera, men ingen visade intresse för Lessebo.
Ingen privat aktör visade intresse för vaccination i Lessebo

Michael och Emma leder nystarten för O´Learys i Växjö

Affärsliv. Stora planer för nöjesstället.
Michael och Emma leder nystarten för O´Learys i Växjö

Rekoringen växer så det knakar – får inte plats i centrum

Näringsliv. Gröna torgträffar i fara – på gott och ont.
Rekoringen växer så det knakar – får inte plats i centrum

Så välkommen, Oikos!

Ledare. En sak är i alla händelser säker: Sverige har väntat alldeles för länge på en konservativ tankesmedja.
Så välkommen, Oikos!

Tig ej mer om Flam

Ledare. Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.
Tig ej mer om Flam

Mörkt eller ljust för SD?

Ledare. Sverigedemokraterna själva vill nog inte riktigt veta av en sådan förklaring.
Mörkt eller ljust för SD?