unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dags för ny folkräkning

Man skall ju inte vara cynisk men, tja... ibland finns det anledning. Det är det där med plastpåsarna. När Ebba Busch Thor framträder i Expressen-teve och förklarar för Niklas Svensson att Kristdemokraterna vill ha en ny folkräkning för att spåra upp alla som inte har rätt att vara i Sverige, då har knappt ett dygn gått efter att hennes parti har röstat för skatt på plastpåsar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Jo, är man cynisk går pusselbitarna perfekt ihop. Att rösta ja till en skatt på plastpåsar är nämligen ett riktigt korkat och vänstervridet företag. Plastpåsar kommer strax att kosta sex till sju kronor. Detta trots att större delen av svenska plastpåsar bränns, och det i förslaget inte görs skillnad på fossil plats och återvinningsbar plast. Som vanligt när miljöpartitankar skall förverkligas är skillnaden för miljön minimal, och det är de som har minst marginaler som tar smällen. De allra fattigaste kommer att få använda tygpåsar som de skall tvätta med jämna mellanrum. Inget som kristdemokraternas väljargrupp hurrar över direkt. Däremot gillar de när partiet tar i med hårdhandskarna mot slapphet migrationsfrågor. Så vad sägs om att skingra en ny debatt om kristdemokratisk svajighet med något så ampert som en folkräkning?

Nåväl, det är bra i sak. Vi behöver en folkräkning. Faktum är att om något europeiskt land behöver en folkräkning så är det just Sverige. De var trettio år sedan det skedde och alla vet – även om inte alla vill erkänna det – att situationen med papperslösa, bidragsfusk och identitetsbedrägerier är av det slaget att en rejäl statlig storstädning hade behövts för länge sedan. Även Busch Thor tvingas tillstå att också hennes parti har ”missbedömt” läget.

Men läget är att cirka trehundra miljarder kronor har felaktigt utbetalats från våra välfärdssystem sedan 2005. Och att upp till hälften av de asylsökande registrerar olika personnummer hos olika myndigheter. Och att av de som bedömts som allvarliga hot mot rikets säkerhet och fått utvisningsbeslut mot sig under de senaste femton åren är mer än hälften fortfarande kvar i Sverige. Uppåt femtiotusen papperslösa lever i ett skuggsamhälle och runt fyrahundratusen har samordningsnummer som de fått utan att ha styrkt sin identitet. Och så vidare.

Läget är med andra ord alarmerande och måste bringas under kontroll. Både Sverigedemokraterna och partiet Medborgerlig Samling tidigare krävt en folkräkning av de här anledningarna. Och dessutom en biometrisk sådan, vilket tyvärr kanske är det nödvändiga. Det är inte särskilt trevligt att tänka sig en gigantisk fingeravtrycksoperation. Men vi har den verklighet vi har. Argumenten för det här kan hur som inte ha varit okända för någon i den kristdemokratiska partiledningen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Men, med allt sådant sagt – det här är bra av Kristdemokraterna. De har till skillnad från en del andra möjlighet att få till stånd parlamentarisk förändring. Så lägg inte bara fram det där förslaget i utskottet utan se också till att verkligen jobba fram en riksdagsmajoritet för det. Svenska staten måste sätta stopp för vad som ter som ett eskalerande kaos.

Läs mer

Femårsplan för vägar skjuts fram

underhåll

Femårsplan för vägar skjuts fram

Kommunen behöver en plan för underhållet av de kommunala vägarna. Tekniska avdelningen ska redovisa en sådan för kommunstyrelsen i oktober i år.

Växjös kommunalråd om klansamhället: ”Vi behöver bygga upp tillit och förtroende”

Anna Tenje (M)

Växjös kommunalråd om klansamhället: ”Vi behöver bygga upp tillit och förtroende”

Nu ska politiker och tjänstemän i Växjö få veta hur ett klansamhälle fungerar. Och vad de kan göra bättre för att främja integrationen.

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.

Ny restaurang har öppnat i centrala Växjö

Växjö

Ny restaurang har öppnat i centrala Växjö

”Vi har moderniserat en klassisk, ständigt älskad, produkt”.